Дубайската Arabtec получи поръчка за 1 милион жилища в Египет

11 март 2014 - 10:03 |   Прочетена (970) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Търгуваната на борсата в Дубай строителна компания Arabtec Holding подписа договор за 40 милиарда долара с египетската армия за изграждането на 1 милион позволими жилища, като по този начин не само подписва най-голямата сделка в историята си, но и задълбочава политическите връзки с Египет, в особено решителен момент.

Според изявление на Arabtec, проектът ще стартира тази година, като крайната дата на завършването му е преди 2020. Финансирането на мащабния строителен проект ще дойде от местни и чуждестранни банки, макар засега да няма повече детайли в тази насока.

Акциите на Arabtec поскъпнаха с 1.7% вчера и отчитат ръст от 65% тази година.

„Размерът и естеството на проекта бе изненада”, коментира Салим Хохар, директор на брокерите в National Bank of Abu Dhabi, „Това е огромна сделка и за Arabtec и за Египет и няма съмнение, че ще има проблеми и забавяния”.

Сделката е поредната поръчка, с която Arabtec добавя към проекти на стойност милиарди долари, които пое в последните месеци.

През февруари фирмата спечели поръчка за 6.1 милиарда долара от Aabar Properties за построяването на 37 небостъргача в Дубай и Абу Даби. През януари пък, компанията подписа договор за 1.55 милиарда долара за увеселителен парк в Йордания.

Политическата и финансова подкрепа за поне 12 милиарда долара от богатите на петрол държави от Персийския залив – ОАЕ, Кувейт и Саудитска Арабия, поддържат икономиката и инвеститорското доверие в Египет.

"Arabtec ще трябва да положат големи условия, за да спазят сроковете, но с подкрепата на правителствата на ОАЕ и Египет, препятствията могат да бъдат преодолени. Това е сделка, променяща играта, в много направления”, казва Хохар.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »