Китайци получиха 80% от визите срещу имотна инвестиция в Португалия

11 ноември 2013 - 10:36 |   Прочетена (1685) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Китайци са 80% от инвеститорите, които се възползваха от възможността да получат визи, които да им позволят да живеят в Португалия, по програмата целяща да окуражи чуждестранни инвестиции в тежко ударения имотен сектор на страната, пише Блумбърг.

Общо 318 визи са издадени досега по програмата, която дава разрешителни за престой на имотните инвеститори, казва говорителката на външно министерство Франсишка Сеабра. От тях, 248 са за китайци, а 15 са за руснаци, които са втората най-голяма група. Бразилци и анголци са получили по 9 визи, откакто програмата бе стартирана през октомври миналата година, казва Сеабра.

Ред държави от южна Европа, като Кипър, Гърция и Испания излязоха с планове, по силата на които се издават визи срещу инвестиции в икономиките и на имотните им пазари, които бяха сред най-тежко засегнатите от финансовата криза. Богатите китайци купуват активно имоти – от Ванкувър до Лондон през последните няколко години, тъй като домашният им пазар е изправен пред ред ограничения, целящи охлаждането на цените.

Португалската програма има минимална цена от 500 000 евро, същата като при Испания. Гърция и Кипър предлагат бързи разрешителни при инвестиции от съответно 250 000 и 300 000 евро.

Хора извън ЕС, които трансферират над 1 милион евро капитал, или създадат поне 10 работни места в Португалия, също могат да се класират за програмата, личи от сайта й.

Португалия вероятно ще издаде 400 визи за цялата 2013, изчисляват от външно министерство. Програмата е донесла инвестиции за 198 милиона евро от старта си. Няма планове за ограничаване на бройката на разрешителните за догодина, казва Сеабра.

Програмата донесе „решителни стимули за възстановяването на имотния пазар“, коментира тя.

Португалският имотен пазар показва признаци на възстановяване, след като преживя най-лошата си година от десетилетия през 2012, пишеше Cushman & Wakefield Inc в свой доклад от 19 септември.

Инвестициите в търговски имоти нараснаха до 161 милиона евро за шестте месеца, приключили с юни, от 47 милиона евро предходната година, сочеше базираният в Ню Йорк имотен брокер. Инвестициите в жилищни имоти нарастват с 60%, до 230 милиона евро.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »