Morgan Stanley продаде половината от московския мол „Метрополис“

22 юли 2013 - 11:51 |   Прочетена (900) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Фондът Hines CaIPERS Russia Long Term Hold Fund обяви през миналата седмица, че е купил дял в московския мол „Метрополис“, който е с площ от 205 000 кв.м от Morgan Stanley Real Estate Investing (MSREI).

Точният дял и сумата на транзакцията не бяха оповестени. На запитване на „Ведомости“,  обаче, от фонда уточняват, че купеният дял е „малко под половината от обекта“.

„Метрополис“ е един от най-големите многофункционални обекти в Москва. Цялата площ на проекта е 315 000 кв.м, като търговско-развлекателната е 205 000, а останалата е офисна.

Ежедневно центърът се посещава от 55 000 души. Основните наемодатели в центъра са „Стокман“, H&M, Gap, DKNY и т. д.

Строителството на обекта бе реализирано от казахстанската Capital Partners. През 2011 офисната част бе купена от фонда Heitman, а в началото на 2013 г. MSREI купи останалата за 1.2 милиарда долара.

Тази сделка стана най-голямата в историята на руския пазар на търговски недвижимости. По времето на придобиването се говореше, че Hines е сред основните кандидати, но до сделка не се стигна.

„Ведомости“ отбелязва, че едва ли цената на покупката на настоящия дял съществено се е изменила от тази на която го купи MSREI.

Сделката с Hines е оценена от анализаторите на приблизително 600 милиона долара.

„Заради ситуацията на финансовите пазари Morgan Stanley вероятно е била принудена да излезе частично от актива, запазвайки контрола над него“, предполага Константин Лебедев, партньор в Cushman & Wakefield, който предполага, че стойността на сделката е в порядъка 500-600 милиона долара.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »