Виторио Грили не успя да даде личен пример в борбата с данъчните измами

22 януари 2013 - 19:16 |   Прочетена (639) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Италианският министър на финансите Виторио Грили, който декларира покупна цена на дома си в Рим наполовина на реалната пазарна, заявява пред Блумбърг че разликата идва от отделно плащане, което е направил до неидентифициран роднина на продавача, за ремонт, който той бил извършил на 14-стайното жилище.

Грили, който бе назначен от Марио Монти за човека, който да вкара в ред финансите на страната, но и да поведе битката срещу укриването на данъци, е декларирал на 27 април 2004 в документ, заведен в имотния регистър, покупна цена от 1.065 милиона евро за апартамента.

Същия ден той е взел заем, в който той и банката, която го е кредитирала, оценяват имота на 2.03 милиона евро, сочи агенция Блумбърг, която се е добрала до въпросния договор.

55-годишният Грили пише до Блумбърг, че е направил допълнително плащане към роднина на продавача и сочи, че обявената от него цена от 1.065 милиона евро напълно съответства на правилата за изчисляването на данъчната облагаема основа в Италия. Грили е написал писмото в отговор на статия на агенцията от 20 декември, в която се описва покупката, както и ипотекирането на имота за 1.5 милиона евро.

Грили е написал писмото на италиански, на бланка на министерството, и обяснява, че „цената на имота отговаря на реалното състояние, включително подобренията върху имота, които са направени от роднина на продавача, отношенията с който са обект на допълнителен договор“.

Той сочи, че допълнителното плащане е направено по „открит и проследим начин“.

В писмото си, датирано от 8 януари, Грили се позовава на правото си на „корекция“ на фактите, изложени в статията на Блумбърг, цифрите в която, според него са обект на „повърхностни оценки“ и били оказали давление върху преговорите в процеса по развода с жена му.

Министърът обяснява, че в миналото са правени „важни ремонтни дейности от роднина на продавача“ и „трябваше да уредя всички икономически аспекти, свързани с подобни работи, така че да не вляза в конфликт със споменатия човек и да реализирам покупката избягвайки бъдещи проблеми“.

В изявлението си той не разкрива името на роднината, нито размера на плащанията. Продавач на имота е Масимо Тосато, изпълнителен вицепрезидент на лондонския фонд мениджър Schroders. Тосато отказва да коментира сделката пред Блумбърг.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »