Строителството на новата централа на ЕЦБ ескалира до над 1 милиард евро

21 септември 2012 - 15:46 |   Прочетена (832) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Строителството на новата сграда на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт ще поскъпне до над един милиард евро. Това съобщиха от ЕЦБ, след церемонията за “завършване на покрива“, с което беше отбелязано приключването на основните строителни работи по новата сграда, разположена на мястото на Гросмарктхале – някогашен пазар за търговия на едро във Франкфурт на Майн, предава Медиапул.

През 2005 г. необходимата инвестиция, в това число купуването на имота и строителството, беше изчислена на 850 млн. евро.

Ескалацията на цените на строителните материали и услуги от 2005 г. до завършването на проекта през 2014 г. ще доведе до нарастване с още 200 млн. евро на общите инвестиционни разходи, е посочено в съобщението на ЕЦБ.

Поскъпването се обосновава с непредвидени трудности, възникнали в хода на изпълнението на проекта.

Наложила се е, например, промяна в избора на изпълнител на обекта, след като първоначалният търг за главен изпълнител през 2005 г. не е дал задоволителни резултати.

Другата непредвидена трудност е била свързана със сградата Гросмарктхале, която е от 1928 г. и е паметник на културата. Оказало се, че основите на сградата не са достатъчно стабилни и това е наложило допълнителното им укрепване.

Освен това е било установено, че покритието на покрива е повредено и не може да се премахне както е било планирано първоначално. Отделно части от бетонната конструкция на сградата също се оказали недостатъчно укрепени със стомана.

Тези фактори вероятно ще допринесат за допълнително увеличение на разходите с около 100-150 млн. евро, което е увеличение с около 10-14 % на общите инвестиционни разходи, е посочено в прессъобщението.

До момента за грубия строеж на сградата са похарчени 530 млн. евро.

Планирано е преместването на ЕЦБ в новата сграда да стане през 2014 г. В момента централата на банката се помещава в сграда под наем в другия край на Франкфурт.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »