Купувачите от „новите икономики“ – с растящо влияние на пазара на луксозни жилища

29 март 2012 - 09:38 |   Прочетена (457) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Разликата между растежа на най-силно и най-слабо представилия се луксозен жилищен пазар през 2011 е 45%, показват последните резултати на Knight Frank Prime International Residential Index, цитирани от Property Wire.

Мнозинството от локациите, покривани от проучването отбелязват или спад в цените или липса на растеж, а като ирония някои от най-големите спадове в цените са в райони с голям ръст на икономиката.

Развиващите се пазари вече имат мащабно и дълбоко влияние върху класацията, като богатството, което тече от тях достига до горещите имотни точки и носи растеж на пазарите в Маями, Ванкувър и Лондон.

В същото време спадовете в цените на някои от европейските пазари са доказателство за продължаващото влияние на глобалната криза, подобни спадове в Сингапур, Шанхай и Сидни пък потвърждават пукането на ценовите балони в азиатско-тихоокеанския регион.

Предвид това, че създаването на богатство и луксозните пазари на имоти стават все по-глобални, въпроси като волатилността на валутните курсове, политическите рискове и въпроси свързани със сигурността, стават все по-важни за заможните индивидуални инвеститори. Това доведе до концепцията за търсене и на имотни пазари – „спасителни убежища“.

От всички тенденции на имотните пазари, които се забелязват откакто Knight Frank стартира своя Доклад за богатството преди пет години, то тази за растежа на глобалните „потоци“ от пари от заможни инвеститори, е която определя в най-голяма степен възприятието за луксозен глобален пазар.

Запитани кои са националностите, които ще са най-важни сред купувачите на луксозни имоти през идните пет години, консултантите посочват китайците, руснаците, инвеститорите от Близкия Изток, латиноамериканците.

Найроби оглавява темпа на растеж – с ръст от 25%, следвана от кенийското крайбрежие – с ръст от 20%, Маями – с ръст от 19,1%, следвано от Бали – 15%, Джакарта – 14,3%, Лондон – с 12,1% и Ванкувър – с 10,4%.

Сред най-големите губещи са Мумбай – със спад от 18,1%, Монако, Майорка и френския Дордон – със спад от по 10% и Сидни – със спад от 8%.

Западните купувачи поставят като приоритет личната сигурност и безопасност като водещ мотив за избора на локация при покупката на имот, подобен отговор дават 63%. 60% търсят икономическа свобода, а 53% - социална стабилност.

Други водещи фактори са добра образователна система, добър достъп до други градове, добро здравеопазване и транспорт.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »