Кои са най-непозволимите имотни пазари в англоезичните страни?

23 януари 2012 - 11:09 |   Прочетена (1402) |   Препоръчай (1) |   Коментари (2)

Ванкувър изпревари Сидни като вторият най-непозволим голям англоезичен жилищен пазар в света, след безспорния фаворит Хонконг, благодарение на това, че цените на жилищата в канадския град са нараствали с доста по-висок темп от доходите на населението, сочи проучване сред 325 англоезични метрополски зони, цитирано от Блумбърг.

Медианната цена на жилище във Ванкувър е била 678 хиляди канадски (686 400 щатски) долара през третото тримесечие, като е 10,6 пъти медианния доход преди данъци на домакинство, което прави жилищния пазар в града „крайно непозволим“, се казва в поредния доклад на Demographia .

Съотношение от 3 и по-малко означава, че жилищният пазар е позволим, посочват от компанията, която проучва жилищните пазари на Австралия, Нова Зеландия, Ирландия, Великобритания, САЩ, Канада и Хонконг.

Съотношението на Сидни е 9,2. Това на Хонконг е 12,6 пъти, което е най-високото ниво, откакто преди 8 години е стартирало проучването. Предишният рекорд бе на Лос Анджелис от 2007 година – 11,5 пъти.

Цените на жилищата в Хонконг, Ванкувър и Сидни не се сринаха, както навсякъде по време на кризата, особено както в Ирландия, която от непозволим пазар сега се превърна във вторият най-позволим, след САЩ.

„Позволимостта на жилищата като цяло се подобрява в проучваните нации, въпреки че най-непозволимите пазари, като Хонконг и Ванкувър, стават дори още по-непозволими“ – пишат Уендъл Кокс, собственик и основател на базираната в Белвил, Илинойс Demographia и Хю Павлетич, управителен директор на Pavletich Properties Ltd., строителна и инвестиционна компания от Крайстчърч, Нова Зеландия.

Правила, ограничаващи наличните парцели за строителство доведоха до ръст на цената на земята, оставяйки жилищата в градове като Ванкувър и Сидни извън възможностите на купувачите от средната класа и на младите работници, коментират авторите на проучването. Средната цена на къща-близнак във Ванкувър, например, достигна рекордните 900 000 канадски долара през април 2011.

„Причината за масивно влошаващата се позволимост не е мистерия“ – коментират Кокс и Павлетич – „Тя неизбежно идва от рестриктивните регулации по отношение на земята, с недостатъчно внимание на икономическите фундаменти“

Проучването им се фокусира върху позволимостта, а не върху абсолютните цени. То не взима предвид влиянието на падащите лихви, ръста на чуждите купувачи или привлекателността на крайбрежните локации.

„Няма съмнение, че ако искате да живеете в Манхатън или в хубав, затворен квартал, ще ви струва повече. Търсенето не дърпа цените на горе. Търсенето дърпа цените нагоре само ако има ограничено предлагане, в случая причините са регулациите“

Цените на жилищата в осемте столици на щати и територии плюс федералната столица в Австралия паднаха с 3,7% в първите 11 месеца на 2011 и бяха на път към най-големия си годишен спад за последните 12 години.

„Балонът се пука в Австралия“ – коментира Павлетич, който оперира и сайта PerformanceUrbanPlanning.org

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

HzO
28 януари 2012 - 20:57
1
686,400$ /12месеца=5,600 $ на месец на домакинство
5,600 $/2 човека=2,800$ на човек
kkk
19 февруари 2012 - 20:02
2
avstralia si e stabilna ima resursi za stoletie i nisko po gastota naselenie osven tova e edna ot nai sigurnite destinacii za investitorite niama ot kakvi riskove de se plashat
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »