Сделките с жилища в Москва се върнаха към растеж през октомври

07 ноември 2011 - 10:51 |   Прочетена (387) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Бройката на сделките за покупко-продажба на жилища в Москва отнова нараства през октомври, след спадовете от август и септември, съобщава Ведомости. За миналия месец Росреестра е регистрирало 7579 такива сделки, което е с 14,7% повече от цифрата за септември.

За 2011 най-високата активност на купувачите бе през април, когато в руската столица бяха реализирани 9256 сделки с жилища. От май миналата година покупките в руската столица или падаха на годишна база или растяха с абсолютно символичен темп. Най-сериозният спад бе регистриран през май, когато сделките паднаха с 21,7% спрямо предходния месец и през август, когато на месечна база спадът бе от 12,1%.

Подобна е ситуацията и на ипотечния пазар в Москва – след два поредни месеца на спад в бройката на новите ипотеки, през октомври те растат. За изминалия месец бройката на покупко-продажбите с ипотека растат до 2074, което е с близо 8% повече от цифрата за септември.

„Паническите настроения на частните инвеститори, свързани с влошаването на макроикономическата ситуация и спада на националната валута, водят до търсенето на място, където да вкарат парите си, а недвижимите имоти са едно от малкото подобни места. Особено московските имоти, където винаги съществува устойчиво търсене. Отделно, няма особено голямо предлагане“ – коментира генералният директор на аналитичната компания НДВ-Недвижимость Александър Хрустальов.

По данни на водещия анализатор в сектора „Миел“, от началото на есента обема на изкараните имоти на жилищния пазар в столицата е нарснал с 5,3%. Цифрата според компанията е 48 000 жилища. В парично изражение ръстът е от 3,3%, а в площи – от 3,5%.

Средната цена на квадратен метър при новото строителство от т.нар. „икономическа класа“ в Москва е било 115 000 рубли (2740 евро), а на вторичния пазар 198 600 рубли (4730 рубли)

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »