Столична община може да направи замяна със скандалната НИКМИ

21 май 2018 - 16:46 |   Прочетена (3745) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Столична община може да направи замяна със строителната компания НИКМИ, като даде реципрочен терен на дружеството, за сметка на скандалния имот в ж.к. Стрелбище, който попада в „зелена“ зона и върху който компанията иска да изгради небостъргач.

По време на доклад днес, главният архитект Здравко Здравков коментира информацията в медиите от миналата седмица за образуваното срещу него наказателно дело от Софийската апелативна прокуратура заради отказа му да изпълни съдебно решение, което позволява строежа на небостъргача в кв. „Стрелбище“. Той заяви, че не е викан в прокуратурата, за да дава обяснения и допълни, че е разбрал за делото от медиите.

Строителната компания НИКМИ, която иска да построи 43-етажна сграда върху терен за озеленяване в квартал "Стрелбище, подаде сигнал в прокуратурата срещу неизпълнението от страна на главния архитект на решение на Върховния административен съд  от края на 2016 г., като допусне промяна на подробния устройствен план за парцела на компанията. Заради отказа да изпълни това решение Здравков бе глобен два пъти от съда - веднъж с 1000 лева и втори път с още 13 000 лева.

Стана ясно, че 252 разрешения за строеж на сгради са издадени от Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) към Столична община през 2017 г. 390 са заповедите за премахване на незаконни строежи. Принудително са премахнати 48 строежа, от които 17 са били незаконни, а 31 са били застрашени от струтване.

„Борихме се с хартиената фабрика, която ни притиска. В София се строи изключително интензивно, а всички искат нещата да се случват бързо“, каза Здравков. Той допълни, че дейността на НАГ е изключително публична и всички издавани административни актове са публикувани на сайта на институцията. 

Главният архитект посочи, че до два месеца ще бъдат изработени двете нови наредби за градската среда и проучване и анализ на трафика, като се очаква те да влязат в сила до шест месеца. Той се спря и на наредбата за преместваемите обекти и рекламата, която предизвика сериозното недоволство на бизнеса. „Целта е намаляване на визуалния шум. Работим в няколко посоки като увеличаване на разстоянието между отделните рекламни елементи – на някои градски булеварди то се удължава от 50 на 100 метра, а на главни булеварди увеличението е почти тройно“, каза Здравков.

Ситуацията при брандирането на фасадите на сградите е такава, че градът е заприличал на битпазар, заяви главният архитект и допълни, че то трябва да бъде намалено.

Миналата година беше проведен международен архитектурен конурс за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в център за независими изкуства и култура. Той е спечелен от млад колектив от Бургас и до края на годината трябва да започнат строително-монтажните работи по реконструирането на сградата, съобщи Здравков.

Предстои и конкурс за концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад „Света Неделя“, като желанието на главния архитект е той да бъде освободен от паркираните автомобили.

В шест училища в столицата ще бъдат създадени национални спортни зали, които освен от децата да могат да се използват и от възрастни след работно време.

В интервю от вчера пред вестник „24 часа“ Здравков защитава позицията си зоните за високи сгради в София да са по „Цариградско шосе“ в Младост и при „Царица Йоанна“ в Люлин.

„Убеден съм, че тези места са добри, защото имат инфраструктура“, казва главният архитект на столицата.

„Потенциалът на тази зона, която не е развита, е огромен и може да поеме хората, които идват от западното направление – Божурище, Перник, Драгоман…“

Здравков обръща внимание и на посоката на развитие на града, като споделя любимата си теза, че тя е към бившите индустриални зони в сърцето на града.

„София има огромен потенциал вътре в самия град. Вижте бившите научно-производствени зони „Хладилника“ или „Червена звезда“. Тези територии, поради отпаднала нужда от индустриални предприятия освобождават голяма площ, перфектно обезпечена с транспорт, ток, вода.“

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »