Главният архитект на София иска "затваряне на законовите вратички"

24 февруари 2018 - 08:35 |   Прочетена (4045) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Полузаконността пречи на всички, които са свързани с развитието на София. Това заяви главният архитект на града Здравко Здравков на конференция на бранша.

„Ситуацията на полузаконност пречи на всички, на мен при взимането на решения за целесъобразност, на гражданите и бизнеса“, коментира Здравков. Той добави, че през март ще са готови промени в Закона за устройство и застрояването на Столична община.

Здравков подчерта, че именно липсата на ясни регламенти какво и къде може да се строи са причината визуално сградите да не изглеждат добре. Затова и основна задача е да се спазват правилата в плана за строителство и височина на сградите.

„Това ще внесе яснота и спокойствие в бизнесa“, добави Здравков.

С предложените от нас в Народното събрание промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) целим да затворим законовите вратички, които позволяваха претоварването на териториите.

„Към момента чрез поредица от механизми от формално нарязване на имотите и създаване на ъглови урегулирани поземлени имоти се претоварваха конкретните зони и коефициентите на интензивност на застрояване се надвишаваха в пъти. При разрешени коефициенти на интензивност от 3-3,5 може да се стигне дори до коефициент 15“, посочи той.

Работи се и в насока за обособяване на „зони за много високо строителство“, само в рамките на които ще могат да се строят небостъргачи.

Според Здравков има нужда от промени по отношение на регламентацията на Смесената многофункционална зона (СМФ), които да отразят проблемите с височините, регламент за оформянето на заведенията, които да не са едно до друго с модерен и дървен дизайн, както и промяна в наредбата за преместваемите обекти. Здравков добави, че усилията трябва да бъдат насочени към внасянето на яснота и простота в тези наредби. Общинското предприятие "Софпроект – общ градоустройствен план“ обаче не може да създаде цялостна дългосрочна визия за София, тъй като липсват данни и анализ за движението на града, добави той.

Здравков допълни, че промяната на улиците около „Граф Игнатиев“ ще доведат до нови инвестиции в централните части на София. Той припомни, че приетите на първо четене от парламента промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) предвиждат височината на сградите в централната част на града да бъде ограничена до 50 м, в рамките на Околовръстния път – до 75 м, а извън Околовръстния път – до 15 м.

Според управителя на строителната компания „Тобо“ Георги Шопов, който е председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи проблемите не са в нормативната база, тъй като на хартия контрол има, а трябва промяна в мисленето.

По думите му видим негатив от строителството е, че нещата се правят на парче и всяка сграда е сама за себе си, което не дава добри резултати.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »