Новият проект на Борисовата градина бил максимално щадящ

15 юли 2017 - 11:19 |   Прочетена (4592) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

„Борисовата градина“ е един от най-емблематичните паркове в България с площ над 3.5 хил дка. В парка срещаме собственост от всички видове – публична и частна държавна, публична и частна общинска и частна. Това създава проблеми.

Това коментира пред Блумбърг България проф. арх. Атанас Ковачев от проектанско студио „Ковачев архитекти“ и преподавател в ЛТУ и Варненския свободен университет.

Ковачев и екипът му също така спечелиха конкурса за предварителен проект за нов Подробен устройствен план (ПУП) на на парк „Борисова градина“ в столицата. Проектът бе представен на 13 юли в Централния дом на архитекта на софийската улица „Кракра“.

„В нашия проект е вписано запазване в най-голяма степен публичния характер на парка. Главният архитект на София, общински съветници, политици, както и най-вече журито на конкурса, се изказаха, че проектът ни е рестриктивен. Аз приемам това за комплимент. За мен и екипа ми нашия проект беше изключително щадящ, а основаната цел е да съхраним и да върнем в най-голяма степен публичния му характер“, посочи още гостът в студиото.

Ковачев коментира, че пред проблемите със собствеността има решение:

„Част от терените, променили собствеността си, трябва да бъдат изкупени обратно от общината. Да, това ще създаде други проблеми, това са големи суми, но ако това не стане, агонията ще продължи“.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »