Джи Пи Груп получи зелена светлина за 77-метрова сграда на бул. България

20 юни 2017 - 08:17 |   Прочетена (5931) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Разширен състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията към Столична община одобри градоустройството на терен на бул. "България", който е собственост на дъщерно дружество на Джи Пи Груп.

Решението ще позволи изграждане на 77-метрова сграда на парцела. Имотът е ъглов с ул. "Борово", където сега има обект на фирмата за обзавеждане "Мартинели".

"България Билдинг", притежавано от Джи Пи Груп, има намерение да построи многофункционален комплекс с офиси, апартаментен хотел, търговски площи, зони за спорт и релакс, както и подземен паркинг на три нива за 300 автомобила. Високото тяло на комплекса ще бъде на 25 етажа.

Промяната в ПУП-а предстои да бъде обсъдена и гласувана в Столичния общински съвет на 22 юни, четвъртък, а преди това - в постоянните комисии към СОС.

В края на април 2017 г. общинарите отложиха разглеждането на новото градоустройство за терена, след като две комисии към общинския съвет поискаха анализ дали инженерната инфраструктура около терена ще има капацитет да понесе бъдещото застрояване.

След това инвеститорът е представил преработен проект, както и две проучвания - транспортно и обемно-устройствено.

Транспортният анализ и симулацията на трафика са доказали, че пропускателната способност на околните пътни артерии (бул. "България" и ул. "Тодор Каблешков") позволява да се поеме натоварването от бъдещите сгради. А обемно-устройственото проучване е показало нормативната допустимост, целесъобразност и адаптирането на предвиденото застрояване в градската среда.

Доказано е, че урегулираният парцел попада в "Комплексен обслужващ център от трето ниво" по Общия устройствен план на София, с което пада ограничението за височина. Тъй като парцелът е ъглов, няма ограничение и за плътността на застрояване и коефициента на интензивност (чл. 27, ал 3 от ЗУТ).

Всичко това е дало основание на експертите към Столична община да одобрят изменението на плана за регулация и застрояване (ИПРЗ).

Според източници на Spekulanti.com от имотния пазар компанията-собственик проучва различни опции, сред които водещата е продажбата на парцела, с одобреното ново градоустройство.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »