Уникредит Булбанк e купил хипермаркета на Carrefour в The Mall

16 май 2016 - 11:15 |   Прочетена (4126) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Уникредит Булбанк e купил най-големия хипермаркет на Carrefour в България, твърди вестник"Капитал", като се позовава на два свои източника.

Обектът се намира в Тhe Mall на бул. "Цариградско шосе" в столицата и беше продаден на търг на частен съдебен изпълнител (ЧСИ). Очаква се процедурата да завърши до месец, ако няма обжалвания от кредиторите. По неофициална информация банката ще продължи да отдава под наем магазина на длъжника и бивш собственик на имота - "КМБ България", който е 100% на гръцката Marinopoulos. Поне докогато веригата, която повече от година изпитва финансови затруднения, плаща наема си редовно.

В края на март частeн съдебен изпълнител обяви за продажба хипермаркета, а на търга в началото на миналата седмица оферта е подала само банката. Това беше по-скоро очаквано, тъй като върху предлаганите имоти има редица тежести - договорна ипотека от юли 2011 г. към Уникредит Булбанк. Така за никой друг купувач не е било изгодно да плати сега над 30 млн. лв., а после и неизвестна сума към банката за вдигане на ипотеката.

Обявената цена за обекта беше 32.3 млн. лева с ДДС, срещу която е продаден хипермаркетът. Когато банка купува, цена реално не се плаща, а се приспада от дължимия кредит.

Освен магазина от 15 хил. кв.м с търговска част 9 хил. кв.м купувачът ще придобие и 9.54% от общите части на мола, половината от подземния паркинг, част от парцела на мола, както и две лаборатории, пет складови и технически помещения, офиси и др. При описа на имотите е установено, че във въпросния хипермаркет се намира електрозахранването на целия мол. Самият търговски център е собственост на друг гръцки инвеститор - фонда Assos Capital.

"КМБ България" е изцяло собственост на Marinopoulos от 2012 г. и държи франчайз правата на Carrefour за страната, Албания, Босна, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения. От почти година фирмата изпитва сериозни финансови затруднения, поради което се затварят обекти, регалите са полупразни, сметките са под постоянни запори от доставчици и наемодатели, и срещу компанията има десетки дела за несъстоятелност, припомня „Капитал“.

Според регистъра на "Капитал" КАПИ през 2014 г. "КМБ България" е имала приходи от 145 млн. лв. и загуба от 47 млн. лв. За предходната година резултатите са съответно 258 млн. лв. и 31 млн. лв. загуба. За последно дружеството регистрира малка печалба през 2010 г. - от 217 хил. лв., а приходите тогава бяха 148 млн. лв.

В пика си в България хипер- и супермаркетите на веригата достигнаха 21. Според сайта на Carrefour в момента те са сведени до седем, а по неофициална информация планът е да се фокусират само върху четири обекта.

Освен магазините оборудването на обектите също се разпродава. В края на април ЧСИ продаде касите за обслужване на клиенти в магазина на Carrefour в The Mall. Обявени за публична продан бяха всички общо шест апарата, които разполагат с подвижна лента за придвижване на стоки с мобилен баркод четец, скенер за банкноти, касово чекмедже, клавиатура и фискален принтер. Те бяха закупени за 55 080 лева.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »