Строители предупреждават за сериозни проблеми, заради спрените плащания

31 юли 2014 - 14:47 |   Прочетена (940) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Поради спиране на плащанията по Оперативните програми е реална опасността от неизпълнение на сключените договори за строителство. Това се посочва в позицията на Камарата на строителите в България.

„Намираме се в разгара на строителния сезон, а сме принудени да спираме работа поради липса на оборотни средства за разплащане по извършени СМР. Особено критично е положението по Оперативна програма „Околна среда”, където са в ход изграждането на обекти за над 1 млрд.лв”, отбелязват представителите на бранша.

Според тях, неизпълнението на тези обекти в срок, предвид обстоятелствата че изтича програмният период, ще доведе до сериозни загуби за страната, както материални, така и социални. Само по Програмата за развитие на селските райони неизплатените от държавата суми са за над 748 млн. евро, от които над половината са задължения към строителните фирми.

„Заявяваме, че ние нямаме повече резерви да кредитираме държавата и сме изправени пред реален фалит на много фирми, както и загуба на десетки хиляди работни места. Всички срокове и обещания от правителството вече изтекоха. Настояваме за незабавно възстановяване на плащанията от бюджета към нас, както и осигуряване финансирането на обектите, за които имаме сключени договори с общините и държавата. Обръщаме Ви внимание, че отговорността за неизпълнението на договорите за милиарди левове, е персонална. Затова настояваме за действия от всички отговорни лица”, се посочва още в позицията на Камарата на строителите в България.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »