България получава 86 милиона лева от ЕС за жилища за роми

03 февруари 2014 - 09:24 |   Прочетена (1233) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Европейските пари за изграждане на жилища за ромите и други социално слаби групи през следващите няколко години нарастват на 86 млн. лв., става ясно от проекта на новата оперативна програма "Региони в растеж". За целево финансиране са определени 67 града в България, предава вестник „Сега“.

Те ще са длъжни да инвестират 5% от средствата за изграждане на къщи за най-бедните. Това означава, че около 86 млн. лв. са гарантирани за домове за социално слаби представители на малцинствата.

Парите са около шест пъти повече от около 15-те млн. лв., които бяха заделени за няколко общини в рамките на програмния период от 2007 до 2013 г. Досега обаче няма завършен нито един жилищен блок.

Специалният фокус върху ромите и акцентът върху осигуряване на съвременни социални жилища за уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението са сред изискванията на споразумението за партньорство на страната ни с Европейския съюз, е записано в проекта на оперативната програма. Общата сума за градско развитие в програмата е вдигната над два пъти и сега е над 852 млн. евро.

От нея обаче ще се възползват твърде малко хора - целта е 6243 души от малцинствата и социално слаби да са получили помощ към 2022 г. Те ще са от избраните 67 града, в които живеят 117 375 души, определили се като роми според последното национално преброяване. Това са едва 36% от всички роми у нас. Все още не е официално обявено разпределението на 86-те млн. лв. по градове, но според предварителната информация страната ни преговаря 45% от средствата да се концентрират в 9-те най-големи града - София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград, плюс Видин, където живее голям процент ромско население.

Средствата за жилища на социално слаби и малцинствени групи в предишния програмен период от 2007 до 2013 г. още не са усвоени. Целеви пари за ромски жилища получиха Варна, Бургас, Девня, Видин и Дупница. Петте общини бяха избрани през 2012 г. след подбор между 36 града. С парите трябваше да се построят нови кооперации и да се ремонтират и обзаведат стари, както и да се свържат с водопровод, канализация и пътища.

 Жилищата трябваше да бъдат общинска собственост, а за да бъдат настанени в такъв дом, кандидатите трябваше да отговарят на няколко изисквания - да си плащат наема, децата им да ходят на детска градина и на училище, да участват в програмите за заетост, обясняваше бившият регионален министър в правителството на ГЕРБ Лиляна Павлова. Най-вероятно тези изисквания ще се въведат и в сегашния програмен период.

Намерението за изграждането на блок с нови жилища за ромите във варненския квартал "Възраждане" изкара на протест живеещите там миналия месец. Проектът бе одобрен едва в края на януари и е на стойност близо 3.9 млн. лв. С парите се предвижда строеж на нова сграда с 42 апартамента.

 Протести срещу същия проект имаше и в Бургас. В кв. "Меден рудник" трябваше да се построи блок за 150 роми на стойност 4.5 млн. лв. Девня в момента изпълнява подобен проект за близо 1.4 млн. лв., с които трябва да се ремонтират стари жилища и да се построят 33 нови къщи за 165 роми.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

Slavi Mihaylov
03 февруари 2014 - 09:51
1
Не да им се построят, а те да си ги построят и да си ги поддържат - циганин готово не пази. (Лошото е, че и голяма част от българите мислят по същия начин.) И да не забравят да ги направят с висока ограда, т.е. от затворен тип, защото ми писна да гледам боклуци навсякъде.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »