Идеята за българско гражданство срещу имот за 600 000 раздели депутатите

29 ноември 2012 - 12:49 |   Прочетена (619) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Депутатите обсъждат промяна в закона за насърчаване на инвестициите, в следствие на която българско гражданство да може да се получава срещу покупка на недвижим имот, като условието е цената на имота да не е под 600 000 лева, предава Дарик.

Първоначалната идея беше условието да е цената на имота да не е под 1 млн. лева, но в пленарната зала депутатът от ГЕРБ Любен Татарски предложи да се запише по-ниската цена. Изненадващо правната комисия се обяви против идеята, а депутатите от опозицията настояват тя да бъде оттеглена.

Корнелия Нинова от левицата смята, че се заобикаля Закона за българското гражданство. „Скатавате го уж да мине пак тихомълком без да се съобразите с мнението на Министерството на вътрешните работи, без да се съобразите със сигналите за националната сигурност, без да се съобразите с това, че тези текстове са още една пречка за приемането на България в Шенген”, заяви тя от трибуната.

„Има специални служби, има органи, които да следят доколко тези инвеститори са читави или не са. 600 000 лева по морето може и да са нищо, но за град в централната част на страната са много”, коментира Любен Татарски.

Четин Казак от ДПС даде пример: „Вие искате, когато някой чужденец е вложил 600 000 лева, да получи разрешение за постоянно пребиваване? Хубаво! Купил е три къщички в Банско, ето ти 600 000 лева. Освен, че е решил инвестиционния проблем на тези, които са ги построили и които сега няма на кого да ги продадат, с какво друго ще допринесе той за развитието на тази община, че трябва да му даваме такава преференция?!”.

„Да, предлагат се срещу три къщи в Банско или срещу два апартамента в Синеморец. Въпросът, който поставиха и преждеговорящите, е какво печели българската държава. Печели най-много държавните такси по тези сделки за покупко-продажба, т.е. българската държава продава българския паспорт срещу 300 000 лева във вид на местна, държавна и нотариална такса за покупко-продажба на имота”, заяви в отговор Огнян Стоичков от „Атака”.

„За мен това също не е инвестиция и не може, и не следва да се придобива статут на постоянно пребиваващ, а оттам веднага да се отива на възможност за придобиване на българско гражданство за това, че някой си е купил два апартамента някъде в страната”, изтъкна пред колегите си в залата председателят на правната комисия Искра Фидосова.

Татарски отговори, че „даже и това да е ефектът, тези малки приходи в държавната и общинската хазна и запълването на тези празни апартаменти в блоковете, които има почти навсякъде, със собственици също не е лошо, защото те идват тук със своите семейства. Макар и факта, че те няма да имат нужда от виза, да кажем от Русия, за да дойдат в България, не виждам какво лошо има в това”.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »