Канадският финансов министър вярва в мекото приземяване на имотния сектор

23 юни 2014 - 13:39 |   Прочетена (7280) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Министърът на финансите на Канада опроверга скептиците, виждащи рязка корекция при жилищния пазар в страната, като заяви пред CNBC, че наблюдава нарастващите цени внимателно, но не е „особено притеснен”.

„Наблюдаваме жилищния пазар, разбира се това е въпрос, който трябва да ни занимава”, заяви Джо Оливър.

„Наблюдавам го редовно, но и канадската централна банка, и Централната ипотечна и жилищна корпорация, която е организацията, която застрахова повечето канадски ипотеки (около 70%), са убедени, че сме на път към меко приземяване”.

Канадският имотен пазар не преживя срив, подобен на щатския през 2007. Цените продължиха да поставят рекорд след рекорд, заедно с нивата на задлъжнялост на домакинствата. Икономистите се разделени по въпроса в каква посока ще се развие тази ситуация в идните години.

Goldman Sachs прогнозира „голяма корекция”, ако високите нива на жилищното строителство продължат и в идните години. Бумът в строителството съвпадна с ръста в цените, но инвестиционната банка прогнозира, че това ще завърши със спад в цените и свръхпредлагане. Други икономисти са по-оптимистични, смятайки, че истинските проблеми са концентрирани само в сектора на луксозните апартаменти в големите мегаполиси, като Торонто.

Продажбите на национално ниво през май нараснаха с 5.9% на месечна база, което е най-високият месечен темп от 4 години, по данни на Канадската асоциация за недвижими имоти. Средната цена на продадените имоти през май пък скочи със 7.1% на годишна база, до 416 584 долара.

Централната банка предупреди, че секторът е една от заплахите за икономиката, като посочи на 12 юни, че нивата на риска, свързани с потенциална рязка корекция в цените на имотите „остават високи”.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »