И принц Чарлз предупреди за балон на британския имотен пазар

27 март 2014 - 16:15 |   Прочетена (8154) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Страховете за имотен балон в Обединеното кралство достигнаха трескави нива, след като предупреждения отправиха три колони на британското общество: Централната банка, Службата за бюджетна отговорност и член на британското кралско семейство.

Наследникът на трона, принц Чарлз заяви, че неустойчивият ръст на цените на имотите в Лондон води до изтичане на мозъци, тъй като младите хора в града все по-трудно могат да си позволят високите цени и наеми.

В изказване по време на жилищна конференция в Лондон, той заяви, че само за 6 години средната цена в Лондон е скочила с 40% до 650 000 лири.

„Това е неустойчиво и създава опасност да отблъсне талантливите млади хора, които започват кариера в Лондон и харчат голяма част от доходите си за наем. Притежанието на собствено жилище все повече и повече е извън възможностите за това поколение”.

Цените в Лондон през януари скочиха с близо двоен ръст спрямо средните за страната, като бурният имотен пазар в града продължава да се балонизира. Имотите в столицата на кралството поскъпнаха с 13.2%, при темп от 6.8% за кралството.

Предупреждението на принца идва в момент, когато и централната банка, Bank of England, заяви, че е „бдителна за появяващата се уязвимост” и обмисля планове за стрес-тестове на банките, за да види как биха се справили в условия на ръст на лихвите и срив на цените на имотите.

Независимият надзор към финансовото министерство - Службата за бюджетна отговорност, също се включи в дебата, като председателят на службата, Робърт Чоут, заяви пред британски депутати, че има „определени балонизирани компоненти” на имотния пазар.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »