Цените на жилищата в Лондон са близо двойни на тези в останалата част на страната

25 март 2014 - 16:53 |   Прочетена (7505) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Цените на жилищата в Лондон продължават да поскъпват и през януари, като нарастват с близо двойно по-висок темп от средния за страната и създават опасения за имотен балон в града.

Цените на жилищата в Лондон нарастват с 13.2% през първия месец на годината, при темп от 6.8% за Великобритания, като цяло.

Средната цена на къща в града достигна 458 000 лири (755 837 долара), което също е близо двойно над средното ниво за страната, от 254 000 лири.

Цените на жилищата в страната поскъпват заради подобряващия се икономически климат, липсата на достатъчно предлагане и заради правителствената програма за подпомагане на строителството и на купувачите на първо жилище.

Коментарите на анализаторите по темата дали има балон на имотния пазар в британската столица са разнопосочни.

Според Том Бил от Knight Frank е налице „имотен пазар на две скорости” в Лондон.

„Имаме имотен пазар, който е на две скорости, два отделни пазара – единият от които расте с висока скорост, а другият се забавя”.

Имотите в централната част на града, в райони като Челси и Айлингтън, отчитат „охлаждане” до 7.5% в годишния темп на поскъпване.

Други райони, точно около центъра, като Фулъм и Канари Уърф, обаче, изживяват ускоряване в цените, до около 11%.

В останалите региони на страната картината е смесена. В Югоизтока годишният темп е от 7.1% през януари, докато при Североизтока темпът е от едва 0.6%.

Въпреки че на пазара в Лондон няма признаци за спад, анализатори очакват растежът там да стане по-умерен, но стабилен, но темповете му да бъдат задминати от тези в Югоизтока, до около две години.

„Нивата на позволимост в Лондон са толкова обтегнати, че пазарът ще започне да пълзи надолу. Лондон ще се забави, не смятаме, че цените ще паднат, но ще има шанс за останалите региони да намалят разликата”, коментира Софи Чик от брокера Savills.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »