Цените на жилищата в Обединеното кралство растат солидно и през декември

03 януари 2014 - 13:24 |   Прочетена (6361) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Цените на жилищата в Обединеното кралство нарастват през декември с най-високия темп от 4 години, пореден от серията рекордни ръстове, който предизвиква опасения за балонизиране на пазара сред анализаторите.

Цените на жилищата в кралството нарастват с 1.4% през декември на месечна база и са с 8.4% по-високи на годишна, показват последните данни на Nationwide.

Ръстът на месечна база е най-високият от август 2009 насам, като цените в Лондон са в основата на тази тенденция. Скокът при тях на годишна база е от 14.9%.

„Цените в Лондон в момента са с 14% над пика от 2007“, казва главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър в доклада – „Цената на средностатистическото лондонско жилище вече е 345 186 лири (567 000 долара)“.

Анализаторите, наблюдаващи през 2013 очевидното връщане на британската икономика към растеж, предупреждаваха, че цените на имотите, подкрепени от правителствената ипотечна схема, продъжават да растат. Предлагането също остава на исторически ниски нива.

Предупрежденията за неизбежен срив на имотния пазар, подобен на този, който островната държава вече изживя, след финансовата криза, накара централната банка да спре схемата си за подкрепа на ипотечното кредитиране, наречена „Финансиране за кредитиране“, от януари нататък, в опит да направи нещо за озаптяване на бурно растящия пазар.

Този ход, обаче, може да се окаже закъснял, според анализатор, който предупреждава, че последните данни за цените „само ще увеличат опасенията, че се разраства нов имотен балон през 2014“.

„Последните данни и проучвания показват отчетливо нарастващ интерес от купувачите и усилване на активността на имотния пазар“, коментира Хауърд Арчър, главен икономист за Великобритания и Европа на IHS Global Insight – „Цените на имотите изглеждат на път към нови месеци на силни ръстове, въпреки че централната банка спря „Финансиране за кредитиране“, която оказваше подкрепа на ипотечното кредитиране“.

Арчър прогнозира ръст от 8% на цените през 2014, като поскъпването ще е в цялата страна, според него, като добавя, че „има много реални изгледи тази прогноза да се окаже консервативна“, предвид ограниченото предлагане на жилища и очаквания ръст в търсенето, заради стартирането на правителствената схема „Помощ за покупка“.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »