Жилищата в големите германски градове са надценени с до 20%: Бундесбанк

22 октомври 2013 - 13:49 |   Прочетена (1689) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Цените на жилищата в няколко германски града вероятно са надценени с до 20%, смята централната банка на страната.

В месечния си доклад, който бе оповестен вчера, Бундесбанк сочи, че ръстовете в цените в градските райони „са трудно оправдаеми на база на фундаменталните фактори“, въпреки че на жилищния пазар в Германия, като цяло, няма крайности.

„За последните три години цените на къщите и апартаментите нараснаха с общо 8.25%. Това се дължи на пазарната пропаст между цените в градските и в селските райони“, сочат от централната банка.

В изявлението се добавя, че в най-големите германски градове цените на апартаментите са нараснали с над една трета за въпросния период, ръст който „може да повдигне опасения за по-широкомащабен имотен балон“.

Имотните пазари в големите градове са с по 10% по-скъпи от приемливото, сочи банката, като добавя, че в атрактивните големи градове, като Берлин, Мюнхен, Хамбург, Кьолн, Франкфурт на Майн, Щутгарт и Дюселдорф тази цифра доближава 20%.

По-силното търсене на имоти от очакваното, в месеците на икономическо възстановяване, е основната причина за ръста в цените, сочат от Бундесбанк, добавяйки, че германският имотен пазар е станал много по-атрактивен за инвеститорите, след като се е пукнал имотният балон в САЩ и в ред европейски страни.

„Освен това, привлекателността на имотните инвестиции нарасна заради ниските доходности по финансовите активи в последните години“ – сочат от банката. От институцията предупреждават, че потенциална корекция на имотния пазар може да доведе до сериозни загуби за домакинствата.

Бундесбанк, обаче, сочи, че това едва ли ще доведе до макроикономически рискове за финансовата стабилност. Условията по ипотечните кредити са доста по-тежки отколкото в САЩ и останалите части на Европа, включително и по краткосрочните заеми. Това означава, че банките и останалите кредитори няма да са така тежко засегнати.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »