Нобеловият лауреат Шилър вижда ново балонизиране при жилищата

15 октомври 2013 - 11:36 |   Прочетена (2083) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Един от тримата американски икономисти, които вчера бяха удостоени с тазгодишната Нобелова награда за икономика, заради трудовете си за пазарните цени и балонизирането на активите, предупреди днес, че вижда твърде бърз ръст в цените на жилищата по света.

Робърт Шилър, който подели наградата от 8 милиона крони (1.25 милиона долара) с Юджийн Фама и Ларс Петер Хансен, заяви, че икономическите стимули на щатския Федерален резерв и нарастващата пазарна спекула са създали „балонизиране“ на имотния пазар.

Кралската шведска академия на науките отчете приноса на тримата икономисти за изучаването на цените на акциите, облигациите и другите активи, сочейки че „погрешната оценка на активите може да допринесе за финансовите кризи и както показва настоящата глобална рецесия, подобни кризи са разрушителни за икономиката“.

Подобен бе случаят с колапса на щатския имотен пазар, който доведе до глобалната криза от 2008-2009. Пазарите рискуват да повторят тази грешка, предупреди пред Ройтерс Шилър, малко след като бе уведомен, че получава Нобеловата награда.

„Тази финансова криза, през която минаваме през последните пет години, е криза, която изглежда се дължи на провала ни да разберем ценовите движения“, казва Шилър.

Балоните се създават, когато инвеститорите не успеят да осъзнаят кога растящите цени на активите са се отделили от фундамента им.

Шилър и други икономисти предупреждават, че цените на някои пазари са нараснали твърде много и твърде бързо, заради ултра хлабавата монетарна политика на Фед.

Работата на Шилър през миналото десетилетие го накара през 2005 да заяви, че щатският имотен пазар вероятно е пред прегряване. Той бе сред създателите на водещия индекс на имотния пазар - S&P Case/Shiller.

През юни тази година той заяви, че вижда потенциал за балонизиране на пазарите в някои от най-големите градове в САЩ.

„Поскъпването е от 12% за последната година. Това е много бързо увеличение на цените и смятам, че е ускорено до известна степен от политиката на Фед“.

Китай, Бразилия, Индия, Австралия, Норвегия и Белгия са сред останалите страни, където Шилър вижда подобни ценови ръстове.

„Има още ред страни, чийто имотни пазари изглеждат балонизирани“,  отчита Шилър.

Федералният резерв държи лихвата близо до нулата от 2008 и почти учетвори размера на баланса си, до около 3.7 трилиона долара, чрез кампании по покупка на активи, известни като количествено облекчаване, целящи да държат цената на финансиране ниска.

Поставянето на по-голямо ударение върху избягването на балоните при активите и финансовата стабилност, като цяло, е тема, която е обект на много спорове от години.

Централните банкери традиционно избягват да се справят с балонизираните активи с инструментариума, който имат, като промяната в лихвените равнища. Но унищожителните вреди, които пукналият се балон имат, означават, че те трябва да мислят по-широко – и върху не умишлените последици от политиката им.

„Когато цените на активите излязат напълно извън контрол, това трябва да повод за притеснение. Монетарните власти трябва да накланят политиката си срещу екстремните ценови движения“, коментира Шилър.

Балонизирането на имотния пазар не е резултат само на политиката на централните банки, но отразява и промяната към „по-спекулативно поведение“ на хората, обяснява Шилър.

„Не можем да очакваме монетарната политика да е лек за всички болести“, казва Шилър.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »