Нова Зеландия се надява въздухът да излезе от балона на имотния пазар

18 септември 2013 - 09:58 |   Прочетена (2656) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Бурният новозеландски имотен пазар е повод за притесение, но балонът вероятно ще изпусне въздуха в следващите две до три години, коментира днес вицепремиерът и министърът на финансите на тихоокеанската държава Бил Инглиш.

През август цените на жилищата в страната поскъпнаха до рекорд, тъй като търсенето значително превишаваше предлагането в най-големите новозеландски градове.

Индекъст на правителствената агенция за оценка на цените, Quotable Value, нарасна с 8.5% на годишна база през август, при темп от 8.1% през юли.

Средната цена на жилищата в страната се е повишила до 390 000 новозеландски долара (474 708 щатски долара) през август, по данни на Имотния институт на Нова Зеландия. През юли средната цена бе 385 000 новозеландски долара.

Инглиш заяви, че се опасява от растящите цени, но вярва, че са взети необходимите стъпки за изпускането на въздуха от балона.

„Има две неща, които се случват. Централната банка предприе мерки за контролирането на търсенето, а вероятно по-важната е, че правителството стартира програма, за да се увеличи предлагането, като се справя с регулацията, която изкуствено ограничаваше предлагането в най-големите ни градове“.

„Смятаме, че в идните две -три години...мерките ще имат значимо отражение върху цените на имотите“ – добави той.

Миналия месец централната банка на Нова Зеландия обяви намерението си да наложи ограничения по отношение на кредитирането при заемите с малко самоучастие, в опит да ограничи поскъпването на имотите.

По подобие на Австралия, новозеландската икономика е силно зависима от китайската и Инглиш призна, че нарастващите страхове за кредитен балон в китайската икономика са повод за притеснения.

„Има риск от негативна изненада...ние сме закачени за австрало-китайския влак, така че кредитните условия в Китай са повод за притеснение“.

„В последните ден-два чувам доста позитивни изказвания от китайските власти... че ще успеят да овладеят кредитните условия, но винаги е възможна негативна изненада. Виждали сме това да се случва и кредитните балони да отвеждат нещата в нежелана посока. Да се надяваме, че Китай ще направи нужното“ – коментира Инглиш.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »