Малайзия може да е дом на нов имотен балон, по подобие на Дубай

17 септември 2013 - 13:56 |   Прочетена (1599) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Бумът в строителството на офиси в Малайзия може да доведе до пукане на балона по подобие на Дубай, предупреждават от CIMB, въпреки че други анализатори очакват  „по-тиха корекция“.

Ранната история на строителен бум в Дубай много прилича на тази в Малайзия, сочат от CIMB, отбелязвайки, че и на двете места е имало планове за изграждането на най-високите офис сгради в света и други търговски имотни проекти, които са целяли повишаване на станадартите на индустрията и облекчаване на дефицита от клас „А“ офис сгради.

CIMB отбелязва, обаче, че Дубай е имал едно предимство, предвид търсенето от много водещи световни компании, които по онова време са имали представителства в емирството и предвид стабилните нива на заетост на офис площите, от 97 до 99%, докато при столицата на Малайзия, Куала Лумпур, процентът на заетост е около 80.

След години на трескаво строителство, което включваше изграждането на най-високата сграда (по онова време) в света, Дубай преживя през 2008 масивно пукане на имотния си балон, като до 2011 имотите изгубиха над 50% от стойността си. CIMB отбелязва, че все още половината сгради в града пустеят.

Куала Лумпур ще има своята 118-етажна Warisan Merkeka Tower, проектирана като най-високата сграда в Югоизточна Азия и част от огромен комплекс, който ще включва два огромни жилищни блока, огромен хотел и подземна станция на железницата, както и борсовия център от 28 сгради Тун Разак.

Докладът изчислява, че има офис площи за 1.57 милиона кв.м, които трябва да излязат на пазара в периода 2015 – 2017, като се посочва, че дори настоящото търсене да се удвои, няма да може да посрещне колосалното предлагане.

А въпросът не е само в празните офиси, сочат от CIMB.

„Без солидната подкрепа на фундаменталното търсене, свръхстроителството на търговски имоти може да доведе болезнени дългосрочни проблеми, като умножаване на свръхпредлагането на офисни площи, подтискане на наемите и доходностите, пилеене на ресурса от земя и домино ефект върху финансовия сектор, тъй като кредитополучателите ще фалират по заемите, а лошите кредити в индустрията ще нараснат“, се посочва в доклада, като се добавя, че ако правителството не спре да предлага финансова подкрепа за подобни проекти, също рискува натиск върху публичния дълг.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »