Робърт Шилър предупреди бразилците за балон на имотния им пазар

09 септември 2013 - 11:10 |   Прочетена (1474) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Робърт Шилър, който прогнозира колапса на имотния пазар в САЩ, заяви, че подобна съдба очаква и бразилския, в момент, когато забавилата се икономика на страната и трайната инфлация и без това влошават инвеститорското доверие към нея.

От януари 2008, цените на жилищата в Сао Пауло скочиха със 181%, а в Рио де Жанейро с 225%, по данни на индекса FIPE Zap.

Темпът е близо два пъти по-висок от този с който се повишиха наемите, сигнализирайки, че жилищният пазар „прегрява“, коментира Шилър, професорът от Йейл, който помогна за създаването на S&P/Case-Shiller, индексът за цените на жилищата в САЩ, който е водещ индикатор за жилищните цени в най-голямата световна икономика и който отчита спад от 13.7% от 2007 досега.

Предупреждението на професора идва в момент, когато бразилската икономика е на път към най-слабия си двугодишен растеж от над десетилетие, а централната банка повишава лихвите с най-висок темп от всички в света, за да спре инфлацията.

Ипотечни кредитори, като Caixa Economica Federal ще трябва да прехвърлят повишената цена на финансиране на потребителите, които и сега страдат под тежестта на рекорден дълг, се казва в анализ на Института за приложни икономически изследвания.

През юли средната ставка по ипотеките нарасна до 8%. Рекордното дъно бе през февруари, от 7.74%.

„Защо цените да се удвоят за пет години?“, попита Шилър, по време на конференция в Кампос де Жордао, Бразилия-„Кое може да е причината, освен всеобщото въодушевление. Цените растат ежемесечно. Растат без спиране“.

Няма балон

Ипотечните кредити в Бразилия скочиха осемкратно за шестте години, приключили с 30 юни, до 345.7 милиарда реала (147 милиарда долара), по данни на централната банка. Caixa, държавната банка, която държи две-трети от ипотечния пазар, сочи, че ипотечните й кредити са нараснали с 44% през първото полугодие, спрямо година по-рано, до 66 милиарда реала.

Теотонио Резенде, вицепрезидентът на Caixa, отговарящ за ипотечното кредитиране, коментира, че портфолиото на банката от жилищни ипотечни кредити ще нарасне тази година с 60%.

Ръстът при цените на жилищата в Бразилия не е балон, коментира Резенде пред Блумбърг. Той отразява натрупаното търсене, след години на хиперинфлация, които съсипваха страната през 1980-те и 1990-те, казва той.

„Между 1984 и 2002, цените на имотите падаха. Имаше икономическа стагнация, хиперинфлация, висока безработица. Така че, това, което виждаме след този период е корекция на цените, които се възстановяват от този негативен период“.

„Гневни отговори“

Резенде коментира, че ипотеките, като процент от БВП на Бразилия са нараснали до 6.5% през 2012, при 1.3% преди десетилетие, като през 2015 година може да достигнат 12%.

За сравнение, при Чили те са 20%, според юлски доклад на МВФ. През 2009, ипотечният дълг в САЩ бе равен на 70% от икономиката, а при Холандия и Дания бе над 100%, отново по данни на МВФ.

„Винаги има начин да защитиш всяко повишение на цените“ – коментира Шилър. „Хората обичат да вярват, че това е стабилен и устойчив ръст. Същите неща говорех за САЩ през 2005 година и отново получавах гневни отговори. Хора са ми казвали: „Може да промениш психологията на хората, с такива приказки“. Някои хора си мислят, че това е като да крещиш „Пожар“, в претъпкан театър – не трябва да го правиш, защото ще създаде паника. Замислих се, че може би наистина не трябва да го правя. Обаче, от друга страна, си казах, най-малко поне трябва да предупредя хората“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »