Затрупаните от дългове холандци изживяват и пукане на имотния балон

23 юли 2013 - 16:31 |   Прочетена (1501) |   Препоръчай (1) |   Коментари (2)

Нидерландия – дом на най-задлъжнелите домакинства в еврозоната, преживява жестока корекция в цените на жилищата, която допълнително ще влоши потребителските разходи и ще задълбочи рецесията в страната, казва Майкъл Тейлър, икономист на Lombard Street Research.

„По холандски“, термин, който означава, че всеки си плаща сметката сам, може и да се асоциира с пестеливост. Но последните данни показват, че холандските семейства са всичко друго, но не и пестеливи.

Страната има най-високото съотношение дълг към доходи за 17-те страни членки на еврозоната, по данни на Евростат. При повече от 250%, те изпреварват с много съотношенията при Ирландия, Испания и Португалия.

Бумът в цените на жилищата в страната сега отстъпи на болезнена корекция с пукане на балона, подобна на испанската и ирландската, казва Тейлър.

„Холандският имотен балон, в основата си не бе причинен от неразумно ниските лихви, след членството в еврозоната, както стана в Испания и Ирландия. По-скоро, данъчните облекчения за ипотеките бяха тези, които разпалиха продължителния период на силното търсене, което изтласка цените до екстремни нива“, обяснява той.

„Всякакво съживяване във външното търсене (за холандски стоки) едва ли ще се окаже достатъчно силно за да вдигне страната от рецесията“.

Цените не имотите падат през юни с близо 10% спрямо година по-рано, съобщи вчера холандската национална статистика. Спадът в цените на имотите е по-значим в сравнение с предходния месец, когато те падаха с 8.2%.

Това е особено лоша новина и за потреблението в краткосрочен план, сочи Тейлър, добавяйки, че намаляването на задлъжнялостта при домакинствата ще окаже силен натиск над потреблението и цялостната икономика.

Холандската икономика се сви в седем от предишните осем тримесечия, а потребителските разходи падат почти безспирно вече две години.

Спадът в потреблението на стоки и услуги от населението бе от 1.8% през май, спрямо май 2012, а този при трайните стоки е още по-драматичен.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

роска
23 юли 2013 - 18:01
1
средния грък има 3 пъти повече пари в банката от средния германец.
Булгар
24 юли 2013 - 16:12
2
Ще го преживеят, ние да му мислим!
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »