Варна Тауърс е първият мол влязъл в процедура по несъстоятелност

25 февруари 2013 - 13:00 |   Прочетена (2006) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Varna Towers, варненският мол, който изпитваше все по-големи проблеми с кредиторите си, стана първият у нас, който стартира производство по несъстоятелност, съобщи вестник „Капитал“. Процедурата бе задействана в средата на февруари от окръжния съд в Търговище, където от миналата година е седалището на фирмата собственик. Причината са необслужвани задължения от 87.5 млн. лв.

Финансовите затруднения на собственика на търговския център – дружеството "Варна тауърс",  не са прецедент. До момента обаче случаи като този се решаваха с относително бързи продажби, при които закъсалите молове най-често бяха придобивани от дружества, близки до финансиращите ги банки, по реда на Закона за особените залози.

В случая с "Варна тауърс" подобна процедура също бе задвижена от "Банка Пиреос", която още през есента опита да поеме управлението на търговския център, а през декември направи предсрочно изискуемо цялото си вземане от 41.2 млн. евро.

Банката обаче бе изпреварена от делото по несъстоятелността и очевидно развръзката около търговския център ще мине през исканата от останалите кредитори съдебна процедура.

Според решението на съда датата, от която дружеството "Варна тауърс" е изпаднало в неплатежоспособност и не е било в състояние да обслужва задълженията си, е 31 декември 2011 г.

Компанията обаче проходи с дългове още при отварянето на мола през 2010 г. и продължава да трупа загуби и до момента. Причините са стандартни – свитото потребление и преситения с търговски площи пазар.

Според инвеститорите във Varna Towers обаче за проблемите са допринесли и влошените отношения с финансиращата банка – "Банка Пиреос", която неколкократно увеличи лихвите по инвестиционния кредит още преди завършването на строителството.

Търговският център е собственост на варненските предприемачи Марин Згурев и Антонио Бухтияров.

Напрежението около търговския център взе връх миналото лято, след като освен задълженията си към доставчици той спря да обслужва и оперативните си разходи.

Тогава инвеститорите обвиниха финансиращата банка, че неправомерно е пренасочила средствата за тях към обслужване на отпуснатия от нея кредит. В резултат електроразпределителното дружество "Енерго-про", което е и най-големият наемател в офис частта на Varna Towers, започна да спира тока на комплекса. Успоредно с това молът започна да губи и част от наемателите си.

В тази ситуация един от големите кредитори на "Варна тауърс" – фирма "Боел", внесе иск за несъстоятелност заради задължения от 997.3 хил. лв. Компанията е сред доставчиците на търговския център още по време на строителството му и една от тези, към които той трупа задължения и след отварянето си.

Към иска се присъединиха още две дружества – "Билдинг инвест" и "ЕМ инженеринг", а според съдебната експертиза към миналия септември задълженията на мола към доставчици вече са надминавали 2.5 млн. лв.

Към тях трябва да бъдат добавени още 4.5 млн. лв. задължения към свързани фирми, както и неплатени данъчни и осигурителни вноски за близо 775 хил. лв. Най-големият кредитор на търговския център обаче остава "Банка Пиреос", чието вземане към септември е оценено от съда на 76.8 млн. лв.

Това, както и фактът, че е обезпечен кредитор, отреждат на банката ключова роля и в делото по несъстоятелност на "Варна тауърс". Тя ще има решаващ глас в събранието на кредиторите, от който зависи дали ще приеме оздравителен план за дружеството, или ще пристъпи към разпродажба на активите му.

Инвеститорите във "Варна тауърс" вече дават индикации, че ще предложат план за оздравяване на компанията и влизане на външен капиталов инвеститор в нея. Вторият вариант – продажба на активите, ще е по-неблагоприятен за малките кредитори, тъй като има риск събраните средства да се окажат недостатъчни за покриване на вземанията им.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »