Швейцарският жилищен пазар влезе в рисковата зона

04 февруари 2013 - 15:46 |   Прочетена (1345) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Швейцарският пазар на имоти влезе в „рисковата зона“ в края на 2012, като увеличи натиска над властите да затегнат капиталовите правила за банките в страната, за да бъде спрян имотният бум, коментира Блумбърг.

Индексът на UBS - Swiss Real Estate Bubble Index нарасна до 1.11 пункта през трите месеца, завършили с декември от 1.02 пункта в предходния тримесечен период, когато имаше рискова индикация над 1.00 за първи път от 1991, пише в доклад на водещата швейцарска банка от днес. Индикация над 2 определя пазара като балонизиран.

Цените на жилищата в Швейцария отчетоха скок след като инвеститорите се насочиха към една от най-стабилните и проспериращи икономики в Европа, в условията на дългова криза из целия континент.

За 12-те месеца, приключили със септември, цените на имотите нараснаха с 6.3%, докато в същото време в еврозоната поевтиняха средно с 1.8%, по данни на индекса на Knight Frank LLP -Global House Price Index.

“Това, което е забележително е, че интересът на инвеститорите към имотите няма край, и доведе до рекордни нива на заявленията за нови кредити за имоти, които не са предназначени за лично обитаване“, казват Матиас Холцай и Клаудио Сапутели, икономисти на UBS от Цюрих. Ако тенденцията продължи, индексът може да навлезе в зона на балонизиране до края на 2014, отбелязват те.

Възстановяване на пазара

Швейцарското правителство излезе с нови правила през юли, за да намали риска при ипотечното кредитиране, включително с мерки за повишаване на капиталовите изисквания пред банките, за да бъде охладен интересът към конкретни части на пазара.

През януари паневропейският индекс Stoxx Europe 600 отчита осми пореден месец на ръст, най-дългата поредица от 1997, докато Standard & Poor’s 500 се повиши с 5.2%. Еврото пък поскъпва с 2% спрямо франка тази година, заради намаляването на страховете около дълговата криза.

„Последното възстановяване на финансовите пазари и намалялото търсене на активи-„спасителни убежища“ може да забави ръста в цените на имотите през настоящото тримесечие“, сочат от UBS – „Огромната част от търсенето, обаче, е вътрешно, което означава, че без значително увеличение на лихвите, тенденцията едва ли ще бъде обърната“.

Властите се притесняват

Швейцарските власти нееднократно изразяваха опасения за случващото се на имотния пазар.

„Динамиката на жилищния пазар в страната остава твърде силна“, коментира вицепрезидентът на централната банка Жан-Пиер Дантен на 24 януари, в интервю за Tribune de Geneve – „Нашите страхове ни карат да се опитаме да предотвратим това Швейцария да стане свидетел на имотна криза, подобна на тази от началото на 90-те години“.

По онова време сривът в цените на имотите доведе до изпадането на икономиката в рецесия и предизвика фалити на ред банки, включително Spar- und Leihkasse Thun и Solothurner Kantonalbank.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »