Земеделската земя в Айова ражда все по-богати фермери

22 октомври 2012 - 11:36 |   Прочетена (1688) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Статия на Блумбърг

Пикапи образуваха дълги редици от двете страни на чакълест път, а 150 фермери се бяха смесили с двуметров царевичак и поклащаща се соя, за да видят кои от тяхните богати събратя ще наддават за парче от най-плодородната земеделска земя на Айова. Това бе търг за ферма, равна като маса и с площ от 314 акра (1270 декара), толкова безценна, че привлече три пъти по-голяма тълпа от обичайно за подобен търг.

„Вече не произвеждат такова нещо, момчета“, провикна се аукционерът Рич Вандер Верф по микрофона, а гласът му проряза юлския пек – „По-хубава няма да намерите“

30 минути по-късно, наддаването спря на 14 300 долара за акър (3540 долара на декар), над четири пъти повече от средната цена на земеделската земя в САЩ. Това означаваше около 4,5 милиона долара за Шьонеман, семейството пионери в Айова, които от поколения притежаваха тази земя.

Аукционите в Айова вече приличат на спорт за костюмирани зрители с цени като при Sotheby’s – отражение на зейналата дупка, която се отвори при някои от най-богатите земеделски райони на САЩ. Печалбите в щата и в целия САЩ в земеделския сектор нараснаха с 8 пъти по-висок темп от този при неземеделските индустрии от 2008 до 2011, подхранвайки недоволство и обтягайки социалните отношения.

„Айова исторически винаги е била място на слабо неравенство, но сега неравенството скочи до небесата“, казва Дейвид Питър, социолог от Щатският университет на Айова – „Днес има много по-малко фермери и малка бройка от тях изкарва огромни печалби. Богатството вече не се разпределя в цялата икономика както бе едно време“

Зърнените милионери

Бумът в търсенето на зърно от цял свят изсипа златен дъжд върху фермерите в Айова, като утрои цената на земята им през последното десетилетие. Тя стана път и към рекордни печалби тази година, въпреки най-страшната суша в САЩ от близо половин век, според прогнози на щатското министерство на земеделието.

Земята, която отдавна пълни ремаркета с царевица и соя, сега дава нова реколта: местните зърнени милионери. Правейки го, обаче, тя носи в земеделските райони на САЩ подобен тип разделение на богатството, каквото винаги е било „запазена марка“ на урбанизирана Америка.

Слабонаселените райони са на първите места в САЩ в последните години по показателя нарастване на неравенството, по данни на щатското бюро по преброяването. Област Бартън, Канзас оглавява тази класация, според най-често ползваната мярка за въпросното неравенстно, коефициента Gini, в периода 2007-2010.

Тенденцията се водеше от ръста в цените на суровините и активизирането на нефтодобива в центъра на щата. На следващото място е област Рандолф, Алабама, родно място на загиващия първи пост на текстилната индустрия.

Различаващото се възстановяване

Тези селски общини отразяват разликите във възстановяването в първите две години от края на последната рецесия през 2009. За този период, 1% от американците се е сдобил с 93% от реалния растеж на доходите, при 65% по време на възстановяването от рецесията през 2001, по данни на Емануел Саес, от университета Бъркли.

Безработицата в Айова в момента е 5,2%, при 7,8% за страната. Тази разлика създаде и нарастваща разлика в нуждите в „житницата на страната“. Търсенето на хранителни продукти в щата нараства през юли с 6% на годишна база, при ръст от 2,9% на национално ниво.

Пропаста при доходите в щата нарасна, както и при другите щати, след загубата на повечето индустриални работни места. Заводът за домакинско оборудване в Нютън, собственост на Whirlpool затвори през 2007.

Electrolux AB пък затвори две фабрики в Уебстър Сити и Джеферсън, само на час една от друга. Изгубените места биват заменени от нископлатени работни места в сектора на услугите, често сезонни или без осигуровки.

„Джони Фермера“

Някои, като работата на Кери Лангел, по федерално финансирана програма за обучение на деца със затруднения, са напълно изчезнали. В хубавата юлска утрин, докато се провеждаше аукциона за фермата на Шьонеманови, 37-годишната майка на 5 деца търсеше помощ за наема от местната църква в област Плимът.

Тя е ставала свидетел и на по-високи цени от тази на имота на Шьонеман.

„Аз търся помощ, а Джони Фермера, надолу по пътя, печели по 18 000 долара от акър, при положение, че взимах повече пари от него преди три години“, казва Лангел, която обяснява, че е изгубила работата си през юни и получава хранителна помощ, обезщетения за безработица и помощ по Medicaid за първи път в живота си – „Срамно е от толкова много гледни точки“

Подобно на „селяндурите“

Тези, които купуват земята е по-вероятно да са местни, спрямо 7 или 8 години назад. Процентът на земеделската земя в Айова, купена от инвеститори достигна пик през 2005, при 39%, преди да падне до 22% през 2011, според Майкъл Дъфи, селскостопански икономист в Щатския университет на Айова.

Покупките от страна на фермерите нарастват от 59% на 77%. При земята на Шьонеманови не бе по-различно. Купи я земеделец, живеещ на 8 мили надолу по шосето.

„Почти е като от Селяндурите от Бевърли Хилс“, казва Дейвид Кол, икономист от Virginia Polytechnic Institute and State University в Блексбърг, описвайки безпрецедентното забогатяване на фермерите на зърно.

Никъде ръстът в стойността на земята не е по-видим от област О`Браян в Айова, перфектен квадрат от 24 мили във всяка посока, забит в ъгъла с Южна Дакота и Минесота. Акър земя там през 2011 бе оценен на 9513 долара, ръст от 33% спрямо 2010 и най-високата средна стойност за щата.

Неравенството расте

Неравенството в доходите ескалира. Топ 10 на домакинствата с най-високи доходи е генерирало 54% от всички доходи в щата през 2010, при 40% десетилетие по-рано. От над 3-те хиляди области в щата, О`Браян бележи 23-ти най-висок скок в неравенството между 2000 и 2010.

Тази концентрация отчасти се дължи на дългогодишната промяна в земеделската икономика. Напредъкът в технологиите, механични садачки, снабдени с GPS, могат да са с ширина като за 54 реда царевица и ускоряват консолидацията в земеделието. „Същите акри, по-големи ферми, по-малко фермери“, казва Дъфи.

През 1980-те хиляди ферми в страната бяха изкарани на публична продан, след като се пукна спекулативния балон на земеделската земя.

Уили Нелсън провеждаше прословутите си концерти Farm Aid в помощ на фермерите, докато последните гледаха как имуществото им се разпродава на търгове. Между 1981 и 1986 цените в Айова потънаха – с цели 63%. Катаклизмът премина през икономиката на щата, като отнесе тези затрупани от дългове. Оцелелите станаха по-големи и по-богати.

Етикети:

,

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »