Банкерите в САЩ не са особено притеснени за балон при земята. А трябва ли?

21 ноември 2011 - 13:28 |   Прочетена (1327) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Банкерите в САЩ остават относително спокойни относно земеделската земя в страната, въпреки ръстовете в цените й, които накараха мнозина да заговорят за балон – и може в някои щати да се окажат по-високи от 41-процентовия ръст, регистриран в топ-земеделският щат Небраска.

Банките, анкетирани от престижното месечно проучване на университета Крейтън за селскостопанската икономика, класират „пукането на балона при земеделската земя“ като вторият най-голям риск за просперитета на земеделците.

Но, подкрепена от едва един на пет респондента, далеч зад опасност №1 – падането на цените на земеделската продукция, и виждана като малко по-вероятна от класираната на трето място – промяна на политиката на САЩ по отношение на ползването на зърнената реколта като ресурс за биогориво, опасността от балон изглежда не се вижда като особено голяма заплаха.

„Почти половината, 49% от анкетираните определят като най-голямата заплаха падането на цените на продукцията“ – коментират от университета.

Нещо повече, Ърни Грос, икономистът на Крейтън, който стартира изследването преди 6 години, коментира, че търсенето на земеделска земя остава силно, „като фермерите и инвеститорите продължават да теглят нагоре цените със светкавична скорост“, след забавянето по-рано през годината.

Индексът на земеделската земя, калкулиран от университета, при който по-високите числа, над 50, показват нарастващ ръст на цените, а тези под 50 – тенденция към понижение – нарасна до 75,4 пункта през октомври, от доста солидните 66,9.

Показанията на индекса съвпадат с тези от данните на Федералния резерв, централната банка на САЩ, показващи ръстове в цените на земеделската земя. Особено видно е това в Айова, където за 12-те месеца приключили с началото на ноември, Фед регистрира 30% ръст в цената на „добрата“ земеделска земя, като и в Небраска, където напояваната земеделска земя поскъпва с 41%.

Рекордните ръстове в Северните равнини се дължат на поредна силна реколта през този жътвен сезон, което донесе по-високи очаквания, въпреки понижените цени на реколтата напоследък.

Проучванията на Крейтън, който е базиран в Небраска, показват особено силно повишение в индекса за „домашния“ му щат, до нива от 76,3 пункта, при 65,3 пункта през октомври.

Някои щати, обаче, които не са обхванати от проучването на Фед, показват още по-големи ръстове, като индексът за Колорадо достига 81,4 пункта, за Уайоминг – 87,7 пункта, а за Северна Дакота – 93,1 пункта.

Мащабите на ръстовете, идентифицирани в докладите на Фед, възобновиха опасенията, че цените достигат неустойчиви нива, като мнозина почват да си спомнят 80-те години, когато пазарът се срина, след бума от 70-те.

Администрацията за земеделско кредитиране изрази „сериозно предупреждение“ по отношение на размерите на ръста, докато асоциацията на банкерите в Оклахома, щат който не попада в изследването на Крейтън, предупреждават, че „цените може би са малко изкривени“

„Виждам нормално пасище, което типично се продава за 250-350 долара за акър, да се продава за 700 долара и нагоре. За мен е прекалено високо“ – коментира Дейвид Кук, вицепрезидент на асоциацията на банкерите в Оклахома.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »