Пукането на имотния балон в Ирландия даде шанс на бездомните и инвалидите

28 септември 2011 - 15:41 |   Прочетена (725) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Пукането на имотния балон в Ирландия може да облагодетелства част от най-бедните членове на обществото, тъй като апартаментите, построени по време на годините на бума продължават да се продават на социални жилищни проекти, за да бъдат покрити дълговете, пише Блумбърг.

Cluid Housing Association, която отдава под наем жилища при наеми почващи от 10 евро на седмица, купува 58 апартамента от съдия-изпълнител, оторизиран от ирландската национална агенция за управление на активите. Апартаментите се намират в недовършен комплекс в Дъблин, който навремето се предлагаше като „нов луксозен жилищен и офисен квартал“

Ирландската национална агенция за управление на активите, създадена през 2009 за да управлява имотите продавани от банките заради необслужвани дългове, ускорява продажбите на имоти и други активи на задлъжнели инвеститори. Премиерът Енда Кени и неговото правителство натискат агенцията, която контролира близо 1000 жилищни имота, да освободи още жилища и да инвестира в недовършени проекти. Хиляди имоти остават празни или недовършени в цяла Ирландия, въпреки смазващия 43-процентов спад на цените спрямо пика.

„Има усещане в момента, че няма жилищни нужди, заради всички тези празни жилища навсякъде“ – коментира Нийл Болтън, директор на операциите на базираната в Дъблин Cluid

“Но истината е, че много хора имат проблеми и нуждата от жилище е точно толкова остра, колкото винаги е била“

Cluid са купували жилищата на средна цена от 177 500 евро, а в същото време двустайните жилища обявени за продан от собствениците в комплекса са на цена от 340 000 евро, според имотния сайт Daft.ie.

Cluid планира да отдаде под наем 24 от апартаментите на пазарни цени, докато 34 ще бъдат отдадени като част от програмата за гарантиране на жилищните нужди на хора със затруднения.

Асоциацията има социален служител, който работи по проекта и се стреми да гарантира „добър микс от наематели“, който да включва хора с определена степен на инвалидност и такива без жилище.

Cluid разговаря и с друг строител, включен към програмата на Ирландската национална агенция за управление на активите, за да купи 30 жилища в предградията на Дъблин.

Контролираната от държавата жилищна агенция съобщи на 19 септември, че бройката на семействата нуждаещи се от социални жилища е нараснала със 75% до 98 318 между 2008 и 2011, тъй като все повече хора не могат да си позволят жилище.

Агенцията плати 30,5 милиарда евро за да изкупи ипотечни заеми с номинална стойност 72,3 милирда долара от националните банки, съобщи президентът й Франк Дейли на 9 септември.

По данни на националната статистическа служба на Ирландия, цените на жилищата в страната са паднали с 43% спрямо пика им от 2007.

През август цените на жилищата в Дъблин паднаха със 6% на месечна база, което е най-големият месечен спад от имотния срив насам. На национална база цените паднаха с 1,6%.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »