Кои са крайно непозволимите имотни пазари през 2014?

21 януари 2014 - 09:05 |   Прочетена (7859) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Хонконг и Ванкувър са два от най-непозволимите градове, за покупката на жилище, сочи новото проучване на Demographia International, публикувано днес.

В проучването за 2014 Хонконг е посочен като най-непозволимият пазар, следван от Ванкувър и Сан Франциско. Австралийските Сидни и Мелбърн са на четвърто и пето място.

Проучването на Demographia изследва 360 града в девет страни: Австралия, Канада, Хонконг, Ирландия, Япония, Нова Зеландия, Сингапур, Обединеното кралство и САЩ. Като използва медианни съотношения, по методите на Световната банка и ООН, аналитичната компания изчислява дали съответният град спада в една от 4 категории – крайно непозволими, значително непозволими, умерено непозволими и позволими жилища.

Средната цена на жилищата в Хонконг нараства до 14.9 пъти брутния годишен медианен доход на семейство, от 13.5 пъти през 2013, като съотношението е най-високото отчитано в цялата 10-годишна история на проучването.

Много анализатори предупреждаваха за формиращия се балон на пазара на имоти в Хонконг, където цените от 2009 досега удвоиха стойността си, тъй като силното търсене от жители на останалата част от Китай и рекордно ниските лихви стимулираха бума в търсенето.

Предупреждения има и за пазарите в Канада и Австралия, където ниските лихви и силното търсене от азиатските купувачи също води до подем в търсенето. От 2000 година насам канадските имоти също поскъпнаха двойно.

Според проучването, жилищата във Ванкувър са поскъпнали до 10.3 пъти годишния медианен доход на домакинство, при Сан Франциско съотношението е 9.2, което е рязко влошаване, спрямо миналогодишните 7.8.

Demographia сочат, че са притеснени от рязкото влошаване на позволимостта на жилищата в Калифорния, където се намират 11 от най-непозволимите пазари в САЩ.

„Има индикации за значително влошаване на позволимостта в Калифорния, която бе в центъра на пукането на щатския имотен балон през последното десетилетие. Цените на жилищата в 6 от основните пазари в Калифорния растат с близо 40% в сравнение с доходите от дъното от 2009 досега“, се сочи в анализа.

Проучването разглежда и цялостната позволимост на имотните пазари в отделните страни. Австралия, Нова Зеландия и Хонконг са класифицирани като „крайно непозволими“. В другия край на скалата, най-позволими са пазарите в Ирландия, САЩ и Япония, всеки от който попада в графата „умерено непозволим“ при съотношение 3.1 до 4 пъти доходите.

Проучването използва медианни цени на жилищата за всички страни, освен за Япония, където такава статистика не се води. За Япония е използван методът средна цена на жилище разделена на среден доход.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »