Адрес: Спадът в цените на жилищата вече е в миналото

20 декември 2013 - 12:14 |   Прочетена (8992) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Падането на лихвите по депозитите през следващата година ще доведе до активизиране на жилищния пазар с около 10%. Допълнителен фактор за това ще бъде спиране на спада на цените, като дори се очаква леко поскъпване на качествените имоти. Това прогнозира Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес". Според него основен двигател на пазара ще бъдат хората със стабилни доходи и спестени пари в брой.

"Адрес" очакват предвидим пазар без риск от съществени сътресения през 2014 г. Спадът на цените вече е в миналото – възможно е някои типове имоти да поевтинеят с няколко процента, но жилищата в търсените квартали ще повишат цените си, коментира Павлов.

Според него на пазара вече се усеща недостиг на имоти, а новото строителство е дефицитна стока. По данни на "Адрес" налице са сгради в етап на строеж, в които са продадени около 60% - 70% от апартаментите. Има интерес за покупка дори на фаза разрешително за строеж от утвърдени строители и на търсени локации.

Според очакванията на компанията догодина ще станем свидетели на изграждане на немалко нови жилищни проекти в комуникативни райони. Тези нови, качествени имоти ще отговарят в по-пълна степен на очакванията на купувачите и допълнително ще активизират пазара.

Според прогнозата на "Адрес" стабилният пазар ще предизвика и сделки на по-високи нива. Ако досега средната цена, на която двете страни си стискат ръцете, е около 50 000 евро, то през 2014 г. тази стойност ще се покачи до 55 000 – 60 000 евро.

Очаква се да се появят и повече купувачи на жилища с инвестиционна цел. Ако към момента около 9% от хората купуват апартаменти с такава цел, то догодина техният дял може да достигне 15%, прогнозират от "Адрес".

Съществени изменения в профила на желаното жилище няма да има – комуникативна локация, наличие на добра инфраструктура, среден етаж и разпределение, позволяващо ефективно използване на пространството ще останат сред ключовите изисквания на клиентите.

Пазарът на наеми, който също бе подвластен на разминавания в очакванията на наемодатели и наематели през тази година, също ще се активизира. Не се очаква покачване на средните наемни цени и те ще останат без промени – около 500 лева месечно за апартамент с квадратура около 60-70 кв.м на комуникативна локация в София.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

Мечтател
24 декември 2013 - 10:24
1
Ааааааааааххх!!!
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »