Русия се опитва да стъпи на иранския пазар преди противниците си от Запада

14 април 2015 - 16:28 |   Прочетена (7410) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Русия се възползва от затоплилите се международни отношения с Иран и възобнови доставките на отбранителни системи за страната от Персийския залив.

Подписването на указа от президента Путин означава, че Русия прекратява самоналожената забрана и ще предложи на азиатския си партньор анти-ракетни системи S-300 за първи път от 2010.

Санкциите на ООН първоначално поставиха под натиск Москва, да спре доставките. След напредъка в преговорите по иранската ядрена програма, обаче, Русия променя рязко посоката, като се опитва да се наложи като търговски партньор с Иран, който е на прага на връщането на глобалната сцена.

Преговорите с Иран, обаче, все още не са достигнали етап на окончателно споразумение и икономическите санкции реално не са отменени. Следващият важен краен срок за преговорите е 30 юни.

Освен противоракетните системи, Русия ще предложи зърно, оборудване и строителни материали, в замяна на ирански петрол, според Ройтерс, който цитира високопоставен правителствен чиновник.

Руските системи S-300 са далекообхватно въоръжение, считано за едно от най-модерните в света и създадено от Almaz Corporation.

Те могат да свалят самолет или балистична ракета в обхват до 200 км, но са „отбранително оръжие, което не може да служи за нападателни цели”, заяви руският външен министър Лавров вчера.

Лавров обясни вчера, че руското правителство е убедено, че вече няма нужда от ембарго над Иран, и добави, че продажбата на противоракетните системи е предприета „напълно доброволно”.

Моментът в който Русия прави това изявление е от решително значение, казва Леонид Ивашов, пенсиониран руски генерал, който оглавява научния институт „Центъра за геополитически анализи” в Москва. Пред РИА той казва, че ходът може да павира пътя за бъдещи договори с Иран.

„Ако сега се забавим и оставим Иран да чака, когато санкциите бъдат напълно вдигнати, Вашингтон и съюзниците му ще се доберат до огромния ирански пазар”, казва той.

Крис Уивър, старши партньор в аналитичната Macro-Advisory, коментира пред CNBC, че продажбата на антиракетните системи едва ли ще застраши преговорите между Запада и Иран. Според него сделката дори може да е част от стратегията на Москва да убеди Запада да бъде подписано рамково споразумение с Техеран.

„Ясно е, че има да се свърши много работа до достигането на окончателния договор през лятото и достъпът и влиянието на Москва до Техеран ще продължи да е важен”, коментира той.

Вашингтон веднага изрази опасенията си относно продажбата на S-300.

Държавният секретар Кери е говорил по телефона с Лавров и е заявил, че „не е конструктивно в момента” за Русия да предприема подобна сделка, цитира го говорителката на Държавния департамент Мери Харф.

Израел очаквано заклейми вдигането на санкциите от Русия. Страната, която е яростен противник на Иран, бе против преговорите с Техеран по ядрената му програма.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »