Дълговете на домакинствата в Азия предизвикват тревоги

02 април 2015 - 13:31 |   Прочетена (1438) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Дълговете на домакинствата в Азия предизвикват тревоги в региона, особено в Тайланд и Малайзия, като според нов доклад официалните данни вероятно не обхващат напълно проблема.

Самите официални данни са повод за притеснение: съотношението на дълговете към доходите на домакинствата в Малайзия е 146%, докато в Тайланд е 121%, на база на данни от средата на 2014. В предкризисната 2007 тези числа бяха съответно 139% и 93%, сочи в доклад McKinsey.

„Тези дългови нива са подобни на САЩ и Обединеното кралство”, посочва се в доклада – „Но предвид по-ниските нива на доходите в тези страни, това повдига въпроса за устойчивостта на дълга на домакинствата.”

Но тези цифри не дават пълната картина на задлъжнялостта на домакинствата в региона, тъй като много типове задължения не се отчитат от официалната статистика, както и не е ясно какво е количеството на дълга в неофициалния сектор.

Така например, в Малайзия през 2004 година кредитополучателите от търговските банки на 1000 души бяха 193-ма, а към 2013 бройката нараства до 403-ма, докато в Тайланд нараства от 143-ма до 277 за същия период.

Не е ясно дали тези кредитополучатели взимат кредити за първи път, от банките, или имат и предишни дългове, към лихвари, които реално рефинансират, сочат експертите. Има доста индикации, че кредитите от „неофициалния сектор” са масова практика в Азия.

27% от тайландците отчитаха, че имат заеми, но само 19% сочеха, че той е от банки, по данни от 2011 на базата данни Global Financial Inclusion (Findex). Findex планира да обяви данните към 2014 през идния месец.

Данните за други азиатски икономики са още по-показателни: В Малайзия кредити отчититат 33% от домакинствата, но едва 11% са ги взели от финансови институции, а в Индонезия кредити имат 49% от домакинствата, но от финансови институции са ги взели едва 9%.

Дали част от ръста в кредитите на домакинствата не се дължи на промяната на дълга от неофициалния към официалния сектор е въпрос с важен отговор, който може да покаже доколко устойчиви са финансите на домакинствата в регион, където лихварите понякога взимат по 1000% лихва за краткосрочни заеми.

Предвид забавянето на икономическия растеж, както в региона, така и по света, това колко от дългът е официално обхванат не е просто академичен въпрос.

„Има нещо, свързано с дълга, което спира растежа”, казва Майкъл Петис, професор от Пекинския университет. „Не можете да растете, когато има балон и той е достигнал определен размер, при който количеството несигурност за справянето с проблема е достатъчно високо, за да промени поведението” – коментира Петис по време на организираната от Credit Suisse Азиатска инвестиционна конференция.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »