Nestlé наема учени в опит да предложи по-здравословни храни

26 декември 2014 - 21:35 |   Прочетена (1630) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

С нива на затлъстяването, които растат по целия свят, нараства и бремето върху публичните бюджети за здравеопазване, а с това и натискът върху компаниите за хранителни стоки да произвеждат по-здравословни храни, пише „Файненшъл таймс”.

По-рано тази година САЩ промени законите, свързани с етикетирането на храните, за да принуди компаниите да дават повече информация за нивата на захарта в продуктите им, а Мексико одобри нов данък върху подсладените напитки.

Заедно с много от конкурентите си, Nestlé обеща да намали количествата захар, сол и вредни мазнини, които използва. Много от провеждащите кампании за по-здравословни храни твърдят, че производителите трябва да сторят далеч повече, обаче.

„Хранителната индустрия направи известни промени, но те далеч не са достатъчни”, казва доктор Греъм МакГрегър, професор по сърдечносъдова медицина и председател на Световната здравна инициатива за солта.

Един от хората, натоварен с промяната на ситуацията, е Стефан Кацикас, който пое поста главен технологичен директор на Nestlé преди малко повече от година, и оттогава търси начин да направи продуктите на швейцарската група по-здравословни.

Традиционно, обяснява той, хранителната индустрия се опитва да промени нивата на солта и захарта, като променя съставките в продуктите си: премахвайки зрънце сол тук или там, заменяйки го с нещо друго.

Кацикас коментира, че по-добрите научни разбирания може да позволят на Nestlé да подобрят структурата на продуктите си, така че, например, да имат сол отвън, но не и вътре, което може драстично да промени съдържанието на сол, без да се промени вкуса.

„Може да е с 50 процента или по-малко. Но, когато го поставите върху езика си, вкусът за вас ще е същият”.

За да подобри възможността за подобни подобрения, според Кацикас Nestlé трябва да подобри научните си ресурси.

През 2013 групата похарчи 1.5 милиарда франка от приходите си от 92.2 милиарда франка за развойна дейност, което й дава т.нар. развоен интензитет от 1.6%.

Това е в рамките на стандарта – между 1 и 2%, типичен за хранителната-индустрия, казва Дейвид Хейс, анализатор на Nomura, въпреки че предвид размерите на Nestlé, разходите за развойна дейност са доста впечатляващи в абсолютна стойност. Но са далеч под фармацевтиката, например, където компаниите харчат до 20% от приходите си за развойна и изследователска дейност.

„Искам да задвижа колелото в правилната посока, но всяка категория е различна”, казва Кацикас, „За храните и напитките, определено трябва да отидем до 2%. За здравословните храни, трябва да отидем до пет, седем, дори вероятно някой ден в специфични насоки, до 10%”.

Част от допълнителните разходи ще отидат за привличането на учени. Една от целите на Кацикас е наскоро завършили специалисти, които традиционно биха предпочели фармацевтични компании, да обмислят да работят за Nestlé.

С все по-интензивното развиване на Nestlé Health Science, подразделението на групата, което е фокусирано върху медицинските храни, обаче, Кацикас акцентира, че компанията трябва да отдели по-големи ресурси и за клиничните доказателства свързани с подобни храни.

В момента бизнесът на Health Science – според анализатори на Citi той носи едва 2% от приходите на Nestlé, е малък. Но е бизнес сфера, която компанията настоятелно развива. Пол Булке, изпълнителният директор на Nestle, коментира пред „Файненшъл таймс” миналата година, че се надява бизнесът един ден да стане „вторият крак” на Nestlé, заедно с по-традиционния бизнес с храните и напитките.

„Хранително-вкусова индустрия, която иска да реши проблема със здравословността на храната трябва да подобри професионализма, да подобри начина по който отговаря на клинично важните въпроси”, казва Кацикас.

„Традиционно хранителните компании правят много малки проучвания, които понякога, не злонамерено, достигат по прекия път до нужните заключения. Ние наистина искаме да установим силна клинична стратегия”.

Анализаторите категорично одобряват повишения фокус на Nestlé върху научните изследвания при храните, който виждат като възможност на компанията да се позиционира като продавач на премийни продукти, което би повишило маржовете й.

Но не пропускат да отбележат, че по-силното присъствие в силно регулирания и интензивен на развойна дейност сектор на здравните продукти ще означава нови предизвикателства.

„Започвайки да инвестира реални пари в развойна дейност, Nestlé ще се натъкне на промяна в рисковия профил”, казва Хейс от Nomura.

Кацикас признава, че има предизвикателства, особено при продукти, за които се претендират медицински ползи.

„Това, което искаме да постигнем, е да структурираме изпитанията си така, че ако първичната цел е пропусната, да имаме вторична крайна цел, която да ни позволява да спасим продукта и да го идползваме в различен контекст, с различна цел”, казва той.

В дългосрочен план, с по-високия фокус на потребителите върху здравословното, дори хранителните компании, концентрирали се върху по-традиционни видове храни и напитки ще трябва по-добре да използват предимствата на хранителната наука.

„Реалността е, че нямаме избор. Не мисля, че хранителната индустрия, такава каквато е сега, ще съществува след 20 години”, казва Кацикас.

„Хората ще са по-образовани, ще имат по-високи очаквания. Трябва да отговорим на тези очаквания и именно това е нещото, което правим”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »