Китайската мистерия с изчезналите виетнамски съпруги

13 декември 2014 - 18:49 |   Прочетена (2223) |   Препоръчай (1) |   Коментари (1)

Полицията в централен Китай стартира разследване по изчезването на над 100 виетнамски жени, омъжили се за местни ергени и живущи в селата около Хандан.

Всички жени са изчезнали едновременно в края на ноември, заедно с виетнамка, омъжена от над 20 години за местен селянин, която ги е свързала с местите ергени срещу комисионна.

Изправени срещу жестоко полово неравенство, като резултат от дългогодишната политика на едно дете в страната, при която много родители предпочитаха мъжки рожби, много китайци са в ситуация да не могат да си намерят съпруга и се принуждават да плащат за съпруги от по-бедни азиатски нации, като Виетнам.

Особено в селските райони на Китай сделките с цел брак са широко разпространени и мъжете трябва да могат да предложат дом, кола, електрическо оборудване и стабилни доходи, за да може жените и техните семейства да ги одобрят, пише „Файненшъл таймс”.

За тези, които не могат да си позволят скъпите изисквания на китайските булки, да платят за булка от Виетнам или други съседни страни в региона остава доста по-евтината възможност.

Като резултат от търсенето на евтини чуждестранни съпруги, Китай има огромен проблем с трафика на хора.

„Брат ми работеше извън селото и бе твърде беден, за да си позволи местна съпруга, така че семейството ми плати 100 000 юана за жена от Виетнам (25 000 лева), чрез тази възрастна виетнамка, която дойде преди 20 години”, разказва братът на Бай Баосин, местен мъж, чиято виетнамска съпруга изчезна заедно с други, едва месец след сватбата им.

Братът на Бай коментира, че виетнамската съпруга говорела приличен мандарин и семейството се чуди дали изобщо е била виетнамка.

Китайските медии идентифицират „брокерката” на съпруги като Ву Мейю.

След като живяла в село край Хандан от близо 20 години, тя започнала да предлага запознанства с виетнамски съпруги срещу комисионна по-рано през годината.

Полицейски служител от полицията на Хандан коментира пред „Файненшъл таймс”, че провинциалната полиция се занимава със случая и не може да коментира текущо разследване.

Китайските медии са пълни с репортажи за китайски жени от бедни селски райони, които биват отвличани и продавани с цел брак, както и със случаи на трафик на чуждестранни булки.

„Китайските закони забраняват продажби и покупки на съпруги, така че е незаканно купуването на съпруги от Виетнам”, казва Чен Сицу, популярен полицай, работещ за китайската служба срещу трафика на хора. „Трябва да ударим здраво по трафика на хора и измамите с цел брак”.

В момента на 118 мъже в Китай се падат 100 жени и до 2020 ще има 20 милиона неженени мъже в страната. Масовата миграция към градовете усили проблема за мъжете в селските райони, тъй като повечето жени, родени в селата предпочитат заможни мъже от градовете.

В селата около Хандан се очаква мъжът да може да осигури „килограм и половина и бръм”, местен жаргон за 100 000 юана (б.р – в 100-юанови банкноти тежестта им е 1.5 кг) плюс автомобил, за нова съпруга.

С негласното очакване и за къща в селото, пълна с електрически уреди, местните съпрузи трябва да са готови с поне 400 000 юана за да привлекат потенциална съпруга, при 100 000 юана за виетнамска съпруга искани от госпожа Ву.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

Тц тц тц
13 декември 2014 - 21:24
1
Какво стана с приказката "Сливи за смет"?
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »