Бъфет чака поредния си тлъст удар с над 55 милиарда долара кеш

05 август 2014 - 09:09 |   Прочетена (817) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Уорън Бъфет никога не е имал повече пари за харчене.

Кешът в базираната в Омаха, Небраска Berkshire Hathaway нараства над 50 милиарда долара в края на юни, като за първи път минава въпросното ниво, откакто Бъфет стана изпълнителен директор и председател на борда на компанията преди четири десетилетия.

Пазарът не помага на знаменития инвеститор, който обича да казва, че чака „тлъстия удар”, възможност да купи компания при цена, гарантираща добра възвръщаемост. Дори и предвид спада от юли индексът Standard & Poor’s 500 почти утрои стойността си от дъното от 2009. Размерът на Berkshire също става проблем, защото твърде малко остават бизнесите, които да привличат вниманието на Бъфет.

„Не смятам, че списъкът на потенциални „тлъсти удари” е дълъг”, казва Дейвид Ролфи, който управлява 8.6 милиарда долара, включително акции на Berkshire, като главен инвестиционен директор на Wedgewood Partners Inc.

83-годишният Бъфет реализира някои от най-големите сделки в кариерата си през последните години, като добави към печалбите, които Berkshire и досега правеше от оперативни бизнеси, като застрахователя Geico и железницата BNSF, която придоби през 2010.

Нетната печалба за второто тримесечие нарасна с 41% до рекордните 6.4 милиарда долара.

Печалбите пълнят касата на Berkshire с темп от над 1 милиард долара месечно, а това създава проблем за Бъфет да намери големи инвестиции.

Към 30 юни кешът бе 55.5 милиарда долара, над два пъти над количеството, което Бъфет твърди, че е здравословно да има, ако се наложи застрахователните бизнеси на конгломерата да изплатят необичайно високи застрахователни обезщетения.

Част от този кеш ще отиде при капитало-интензивните бизнеси на Berkshire. През последните 15 години Бъфет купи електрически компании, газопроводи и железница, които редовно отчитат разходи за милиарди, за поддръжката и обновлението на оборудването си.

През юни Бъфет заяви, че е готов да удвои инвестициите си във ВЕИ проекти, след като отдели 15 милиарда долара за сектора през последното десетилетие.

Но Бъфет се нуждае и от други насоки за кеша.

Когато се появи възможност, той показва, че може да действа решително. На 30 юни миналата година планината от кеш падна до 35.7 милиарда долара, след като заедно с 3G Capital конгломератът на Бъфет купи HJ Heinz Co.

През 2011 пък количеството падна до идентични нива, след като той направи инвестиция за 10.9 милиарда долара в International Business Machines Corp.

Въпреки че Бъфет често коментира напоследък, че ниските лихви го карат да избягва инвестирането в облигации, дори и акциите не са особено привлекателни за него тази година.

Последното регулаторно заявление показа, че за първото полугодие той е купил акции за 2.05 милиарда долара, или една трета от количеството за полугодието на предходната година.

Продажбите на акции за полугодието са се удвоили, до 2.96 милиарда долара.

„По-трудно е, за всички, да намерят евтини активи”, коментира Джон Фокс, директор на аналитичното звено на Fenimore Asset Management Inc.

Други големи инвеститори също за затрупани с кеш. Фирмите за дялови инвестиции са имали капитали от 1.16 трилиона долара към юни, по данни на Preqin Ltd.

„Количеството „барут” е безпрецедентно”, казва Дейвид Фан, изпълнителен директор на TorreyCove Capital Partners LLC, която консултира фондове за дялови инвестиции. „Това е най-голямото количество пари, с което секторът е трябвало да работи някога”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »