Париж въстана срещу доминацията на долара

07 юли 2014 - 11:15 |   Прочетена (716) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Френски политически и бизнес лидери се опълчиха на хегемонията на долара при международните транзакции, в момент когато САЩ глоби с 9 милиарда долара водещата банка на страната, BNP Paribas, за това, че е подпомогнала ред страни в избягване на наложени над тях санкции.

Министърът на страната Мишел Сапен призова за пребалансиране на валутите, използвани при глобалните разплащания, сочейки, че „случаят с BNP Paribas е накарал Париж да осъзнае необходимостта от използването на повече валути”.

В интервю за „Файненшъл таймс” той коментира: „Ние (европейците) си продаваме един на друг стоки в долари, когато например, търгуваме самолети. Нужно ли е това? Не мисля. Смятам, че е възможно и нужно да има пребалансиране, което да касае не само еврото, но и големите валути на развиващите се страни, които имат все по-голям и по-голям дял от световната търговия”.

Кристоф де Маржери, главният изпълнителен директор на Total, най-голямата френска компания по пазарна капитализация, коментира, че не вижда логика петролните покупки да бъдат правени в долари, дори и котирането на цената на остане в щатската валута.

„Цената за барел се котира в долари. Всяка рафинерия може да вземе цената и курса евро/долар и да направи еврово плащане във всеки произволен ден”.

Гневът срещу глобата, наложена на BNP, по време на обичайно спокойната конференция в Екс-ан-Прованс, подчерта поредната точка на разрив в трансатлантическите отношения.

Френските власти усилено лобираха от името на най-голямата банка в страната и твърдяха, че BNP не е нарушила никакви европейски правила, предизвиквайки дебат дали банката не е станала жертва на прекомерното простиране на юридическата власт на САЩ.

Сапен заяви, че ще повдигне въпроса за по-сериозна алтернатива на долара на срещата с останалите министри на финансите от еврозоната, при днешната им среща в Брюксел, макар да отказва да коментира какви практически стъпки могат да се предприемат.

Повече от половината от трансграничните заеми и депозити се осъществяват в долари, а при последното проучване на валутния пазар, чийто оборот е 5 трилиона долара на ден, бе установено, че доларът е неизменно една от двете валути при 87% от сделките.

Въпреки опитите в последните години за диверсификация, много централни банки коментират, че не виждат реална алтернатива на безопасността и ликвидността на щатския пазар на ДЦК, и държат над 60% от резервите си в долари.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »