Японецът, който е големият печеливш от излизането на Alibaba на борсата

08 май 2014 - 11:59 |   Прочетена (679) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Предвид това, че Alibaba Group Holding подаде проспекта за първичното си публично предлагане и ще стане публична компания, най-големият печеливш се очертава да е не основателят й, Джак Ма, нито съдружниците му или дори дяловият инвеститор Silver Lake Management LLC. Големият победител се нарича Масайоши Сон.

Преди четиринадесет години SoftBank на Сон направи залог на стойност 20 милиона долара в никому неизвестния по онова време уеб портал, свързващ китайските производители със задграничните търговци. Този сайт се превърна в най-голямата търговска платформа на Китай, а делът на SoftBank се оценява на 58 милиарда долара, невероятна възвръщаемост, дори по стандартите на Силициевата долина.

IPO-то затвърждава репутацията на Сон като един от най-съобразителните инвеститори в света и му дава капитали да се впусне в лов за нови сделки.

След като пое контрола над щатския мобилен оператор Sprint Corp през миналия юли, Сон не крие интереса си и към T-Mobile US Inc.

Анализатори коментират, че той може да насочи взор към европейски мобилни оператори или към звукозаписни компании, след като офертата му за 8.5 милиарда долара за контролираната от Vivendi SA Universal Music Group бе отхвърлена.

„Човекът е азиатския Уорън Бъфет”, коментира Грег Тар, управителният директор на фонда CrossPacific Capital.

„При компаниите за рисков капитал измерваме успеха по това, което си вложил първоначално и което си си върнал. Отвреме-навреме се появява нещо, което ти връща 500 пъти това, което си дал, като Twitter или Alibaba.”

За послединте три десетилетия Сон използва заемен капитал да трансформира търговеца на едро със софтуер, който основа през 1981 в телефонна компания, разпростряла се на два континента. В Япония той изгради достоен конкурент на местните телефонни монополисти и бе първият, който докара смартфоните на Apple iPhone в страната.

В САЩ придобивката му на Sprint пък е предизвикателство към големите местни играчи - Verizon Communications и AT&T Inc.

Пъзели и дракони

56-годишният предприемач създаде и фонд за рисков капитал, който е истински Голиат, с инвестиции в над 1300 технологични бизнеса. Сред тях са Yahoo Japan Corp., най-големият уеб портал в Япония, Zynga Inc., създател на игрите FarmVille и Mafia Wars; както и GungHo Online Entertainment, производителят на играта Puzzle & Dragons.

Най-големият залог на Сон досега е 22-милиардната сделка за контрола върху Sprint, която даде на SoftBank достъп до 50 милиона абоната в САЩ.

Мнозина от тях тепърва започват да използват телефоните си за да гледат клипове и да сърфират в мрежата, тенденция, която от доста време е популярна в Япония.

След сделката за Sprint през декември Сон потърси банкови заеми за 20 милиарда долара, за да купи 67-процентовия дял на Deutsche Telekom AG в T-Mobile US, най-малкият от четирите мобилни оператори в САЩ.

Водещ приоритет

Комбинирането на Sprint и T-Mobile ще създаде по-мащабна компания №3 на щатския пазар на мобилна телефония.

„Водещ приоритет, без съмнение, е да се оправи със ситуацията в САЩ”, казва Наоши Нема, анализатор на Cantor Fitzgerald – „Той иска с T-Mobile да развие мащаб”.

Но, подобен опит на AT&T през 2011 да купи T-Mobile бе блокиран от регулаторите, които настояха, че за потребителите е по-добре да има повече избор.

Сон ще се опита да спечели благосклонността им, като обещава, че сделката ще доведе до понижаване на цените. Според близки до него, той възнамерява да реализира опита си за придобиване на T-Mobile.

„Той не е човек, който се отказва лесно”, казва Нийл Джъгинс, базиран в Хонконг анализатор на JI Asia Research Ltd. “Ако не се случи сега, не значи, че няма да се случи изобщо. Не е изключено да повтаря и потретя опитите си, докато регулаторите са склонни да го чуят”.

Изсипващото се богатство от Alibaba

Търпението на милиардера бе възнаградено при Alibaba, която подаде документи за IPO, което може да се окаже най-голямото провеждано някога в САЩ. Компанията може да продаде акции за до 20 милиарда долара, а предлагането може да означава и поне частично излизане и на втория по големина акционер Yahoo! Inc, който може да се възползва и да осребри част от инвестицията си.

Предвид това, че цялата Alibaba се оценява на 168 милиарда долара, на база на оценки на анализатори, 34.4-процентовият дял на SoftBank би струвал 57.8 милиарда долара.

След като купи акции за 20 милиона долара през 2000, SoftBank е инвестирал допълнително в следващите години, разкрива заявлението до борсата. Матю Никълсън, говорител на SoftBank, отказва да даде повече информация по въпросните последващи инвестиции.

„Сон засажда семената и чака нещата да израснат”, казва Томоаки Кавасаки, анализатор на Iwai Cosmo Holding Inc.  “Alibaba е добър пример (за тази му тактика)”.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »