Спекулантите увеличават залозите за поскъпване на златото и пшеницата

17 март 2014 - 14:42 |   Прочетена (770) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

След като бяха изоставили златото и пшеницата през голяма част от миналата година, хедж фонд мениджърите трупат наново позиции при двете суровини, предвид ескалирането на кризата в Украйна, която е катализатор за поскъпването им.

Спекулантите са натрупали най-големите залози за рали при златото от декември 2012 и са оптимистично настроени за пшеницата за първи път от ноември.

Скъпоценният метал достигна миналата седмица 6-месечен връх, а пшеницата навлезе в бичи пазар, покрай референдума в Крим за присъединяването му към Руската федерация.

Близо 97% от гласоподавателите на черноморския полуостров подкрепиха излизането му от Украйна и присъединяването към Русия.

Глобалните фондови борси изтриха в последните седмици натрупания тази година ръст, заради напрежението около Украйна и обсъждането на санкции от ЕС и САЩ по отношение на Русия, която вероятно ще е петият по големина световен износител на пшеница тази година.

Инвеститорите, които бягаха от златото през 2013, сега се връщат към метала, при най-скоростните темпове от 2007 насам, изненадвайки анализаторите-песимисти по отношение на метала, сред които и тези на Goldman Sachs Group Inc. Инвеститорите увеличават позициите си и при царевицата, кафето и захарта.

„И досега виждахме повишение при златото, предвид търсенето му като „спасително убежище”, коментира Раян Ларсън, директор на анализаторите на RBC Global Asset Management (U.S.) Inc., която управлява 290 милиарда долара – „Регионът е голям доставчик на пшеница, така че всеки проблем с доставките ще оказва подкрепа”.

Нетните залози за поскъпване на златото нарастват с 4% до 123 007 фючърсни и опционни контракта, в седмицата приключила с 11 март, показват данни на щатската Комисия за търговия със стокови фючърси. Късите позиции падат с 20% до 21 073, най-ниския обем от октомври.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »