Богатите китайци бягат масово от страната

18 януари 2014 - 15:12 |   Прочетена (2023) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Дали богатите китайци знаят нещо, което останалите не знаем, пита CNBC.

Нов доклад показва, че 64% от милионерите в Китай или са емигрирали, или планират да го направят, като по този начин отнасят разходите и състоянието със себе си. САЩ е най-честата им дестинация.

В доклад на Hurun, китайската компания, която анализира състоянието на богатите, се посочва, че свръхбогатите в азиатската страна, онези със състояние над 16 милиона долара, вече са емигрирали.

Данните са пореден щрих към притеснителната тенденция на бягство на богатите в Китай, като огромна бройка от тях е взела богатството и семействата си зад граница. Предишни проучвания сочеха, че причините са основно – гарантиране на по-добро образование на децата и бягство от пренаселените и замърсени китайски мегаполиси.

Но анализаторите коментират, че има друга причина богатите китайци да бягат: за да защитят състоянието си. Предвид кампанията на китайското правителство срещу корупцията, много от богатите китайци, които натрупаха парите си благодарение на „връзки“ и публични поръчки, искат да съхранят парите или активите си в страни, където ще е трудно за китайското парителство да ги вземе.

Според WealthInsight, китайските богаташи имат инвестирани около 658 милиарда долара в задгранични активи. Boston Consulting Group дава доста по-ниска цифра, от около 450 милиарда, но прогнозира, че задграничните инвестиции на богатите китайци ще се удвоят в близките три години.

Масовата миграция на китайските милионери е ударила най-силно компаниите за луксозни стоки. Hurun изчислява, че спадът в продажбите в сектора през миналата година е 15%, най-големият от 6 години. Разходите за подаръци, които до голяма степен движеха ръста в продажбите на луксозни стоки, са паднали с 25%, изчислява компанията.

Bentley Motors посочиха миналата седмица, че продажбите им в Китай през 2013 са се свили отчасти заради „бягството на заможните, извън Китай“.

С други думи, проблемът не е, че богатите китайци харчат по-малко, те просто изчезват.

Според Hurun повечето търсят постоянно местожителство навън. САЩ е водещата им дестинация, както ще ви каже всеки брокер на имоти в Сан Франциско, Сиатъл и Ню Йорк. Европа е втората най-предпочитана дестинация, следвана от Канада, Австралия, Сингапур и Хонконг.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »