Бъфет е на път да изгуби задочната битка със S&P 500 за първи път

02 януари 2014 - 18:46 |   Прочетена (3767) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Уорън Бъфет пропуска целта си за възвръщаемостта вероятно за първи път от 44 години, пише Блумбърг.

Berkshire Hathaway Inc., 292 – милиардният конгломерат на Бъфет, е на път да отчете по-слаб ръст на счетоводната стойност на акция за последните 5 години от индекса Standard & Poor’s 500.

Това ще е първият случай, в който милиардерът ще се размине с реализирането на целта си, откакто пое базираната в Омаха, Небраска компания, през 1965.

83-годишният Бъфет използва сравнението (между счетоводната стойност и индекса) като начин акционерите в компанията му да оценят представянето му като мениджър. S&P 500 носи възвръщаемост от 128%, с включени дивиденти, от края на 2008 досега, благодарение на щедрите стимули на Федералния резерв и на повишените корпоративни печалби.

Счетоводната стойност на клас А акциите на Berkshire, основният аршин за Бъфет, расте с 80% за периода, до 126 766 долара.

„Той е ужасно честен, като запази целта една и съща“, коментира Том Русо, партньор в инвеститора в Berkshire Gardner Russo & Gardner. “Определено не е избрал този показател, защото е лесен за постигане“.

Данните за разликата са към края на третото тримесечие. Изчисленията на анализаторите, обаче, показват, че Бъфет едва ли е успял да намали изоставането в последните три месеца на 2013.

Barclays Plc прогнозира, че счетоводната стойност на Berkshire е нараснала до 131 005 долара на акция, което означава ръст от 86% за петте години.

Keefe, Bruyette & Woods изчисляват ръста на 83%.

Счетоводната стойност, мярката за активите минус задълженията на една компания, често се представя на база „счетоводна стойност на акция“, за да помогне на инвеститорите за по-лесно сравнение с цената на която акциите се търгуват.

Бъфет коментира, че ако успява да добавя стойност по-бързо, отколкото расте S&P 500, с времето акциите на Berkshire ще се представят по-силно от индекса.

Ръстът на индекса

Дългосрочните резултати на Бъфет са сред най-добрите в инвестиционния свят и са в основата на това много от ранните му последователи също да забогатеят. Когато Бъфет поема компанията, счетоводната стойност на една акция е 19 долара. Той я увеличава с по близо 20% ежегодно, към края на 2012.

За сравнение, ръстът годишно при индекса е от 9.4%.

За последните 25 години, S&P 500 бележи двуцифрени ръстове във всяка година, освен 2011, когато бе дълговата криза в Европа. Това е и единствената година между 2009 и 2012 в която счетоводната стойност на компанията бие ръста при индекса.

Фактът, че губи задочната надпревара с индекса не убегна и на милиардера, който заяви през март в писмото до акционерите, че целта ще бъде пропусната, ако S&P 500 продължи със своето рали.

„Справяме се по-добре, когато вятърът духа срещу нас“, пишеше Бъфет.

По-голяма компания

Един от последните залози на Бъфет също не помогна на каузата му. 10.9- милиардната му инвестиция в International Business Machines Corp изостана значимо от индекса.

Освен това, Бъфет прави собствената си задача по-трудна за изпълнение, като сравнява представянето си на база счетоводна стойност с представянето преди данъчно облагане при S&P 500. Счетоводната стойност на Berkshire за акция е след облагане.

Ако въпросната корекция бъде отчетена, ще видим значително изоставане при индекса спрямо резултата на милиардера, не пропускаше да припомни Бъфет в писмото пред акционерите.

Но пропускането на самоналожената цел от него е показателно и за друго – за Бъфет задачата за разрастването на компанията се усложнява все повече от размера й. Придобиванията и инвестициите в акции направиха Berkshire бизнес с десетки оперативни единици, а портфолиото от акции е на стойност над 100 милиарда долара.

Дори и да видим край в постижението на Бъфет спрямо индекса, обаче, инвеститорите едва ли ще се откажат лесно от акциите на конгломерата, предвид това, че Бъфет донесе толкова добри възвръщаемости в хода на кариерата си, коментира Мейър Шийлдс, анализатор на KBW. Цената на клас А акциите на конгломерата скочи с 33% миналата година, при ръст от 30% за S&P 500.

„Има всеобщо отчитане на факта, че колкото и добри да са Berkshire, ще става все по-трудно“, коментира Шийлдс.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »