Понта: Източноевропейският тигър се събужда

18 ноември 2013 - 11:38 |   Прочетена (1676) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Румънската икономика отчита най-високият темп на растеж в ЕС, а страната е готова да се присъедини към еврозоната, коментриа днес пред телевизия CNBC премиерът Виктор Понта, въпреки опасенията, че корупцията и липсата на структурни реформи дърпат страната назад.

Румъния прави всичко възможно за да сътрудничи по исканията на международните кредитори за реформи. Тя се надява да се присъедини към единната валута, въпреки непривлекателните перспективи на растеж в еврозоната в момента.

Понта заяви пред бизнес телевизията днес, че страната му „трябва да е абсолютно подготвена да се пресъедини към еврозоната от гледна точка на икономическите показатели, инфлацията и заетостта“.

„Смятам, че еврозоната не се нуждае от още един слаб играч, затова ние трябва първо да се подготвим. Но, политическият ни ангажимент е да се присъединим към еврозоната и смятам, че това ще е от полза за Румъния, но и за останалите страни от блока“.

Известна някога като „източноевропейския тигър“, Румъния изживява напоследък икономически ренесанс, в момент, когато растежът в развитите европейски държави се забави, сочи CNBC.

Всъщност, през третото тримесечие на 2013, икономическият растеж на страната се повишава с най-високия темп от две години, от 1.6% на тримесечна база. В сравнение, растежът на целия 28-членен ЕС бе от 0.2%, а еврозоната се забави с 0.1%.

Страната преживя дълга икономическа и политическа трансформация от 1989, когато бе вдигната Желязната завеса, а диктаторът Николае Чаушеску приключи живота си по мрачен начин, като бе разстрелян.

През 2007 Румъния се присъедини към ЕС, заедно със съседа си България и изживя силен предкризисен растеж. Подобно на европейските си съседи, обаче, страната претърпя последиците на финансовата криза и бе принудена да вземе три заема от МВФ и други международни кредитори от 2009 насам, като последният бе договорен в началото на ноември.

Понта припомня, че страната е била „напълно изолирана от пазарите“ през 2009 и 2010, преди МВФ и ЕК да дойдат на помощ, но че в момента има силен интерес към държавните й ценни книжа, като последната емисия е била петкратно презаписана.

Инвестиционната атрактивност на страната може и да се подобрява, но тя все още е спъвана от обвинения в дълбоко вкоренена корупция, която пречи на растежа.

Понта признава, че страната му все още има да извърви дълъг път по изпълнението на структурните реформи, добавяйки, че Полша е доста по-напред в тази насока.

Според румънския премиер БВП ще отчете ръст от 2.2% тази година, благодарение на реформите в енергийния, автомобилния и селскостопанския сектор.

Чуждестранните инвеститори също отчитат това.

Акциите на държавната газова компания Romgaz скочиха при дебюта им на борсите в Лондон и Букурещ миналата седмица, а директорът на фондовата борса в румънската столица, Людвик Соболевски, коментира пред CNBC, че страната планира още първични публични предлагания.

„Имам много срещи с инвеститори по цял свят и интересът към Румъния нараства. Имаме интересни активи и примерът с Romgaz показва, че този интерес е истински. Инвеститорите искат да инвестират в добри румънски активи.“

„Има все по-голям брой инвестиционни фондове и тук, в Румъния, а това е фундаментално важно за растежа на румънската икономика и за капиталовия пазар“, коментира той, признавайки, че капиталовият пазар в страната все още е недоразвит и трябва да е „по-открит и приятелски“ към местните и чуждите инвеститори.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »