Кешът вече не е цар: Бездомните в Швеция приемат и карти

28 октомври 2013 - 18:56 |   Прочетена (1524) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Бездомните продавачи на вестници в Стокхолм вече не трябва да ви питат имате ли излишна крона. Приемат и карти.

В най-безкешовото общество на планетата, продавачите на Situation Stockholm, културно списание, което се продава от бездомни, бяха снабдени с карточетци, така че да могат да приемат плащанията. Ходът е първи по рода си в света, пише Блумбърг, като цитира издателя на списанието.

„Все повече и повече от нашите продавачи идват и казват, че хората нямат кеш, те ни казват това от доста дълго време“, казва Пиа Столт, изпълнителен директор на списанието.

„Това ставаше разочароващо, но сега вече те имат възможност да си купят вестник“.

Стабилната финансова система и технически грамотното население стимулират ползването на устройства пред кеша, в страната, която емитира първите банкноти в Европа, през 1661.

Банкнотите и монетите съставляваха едва 2.7% от шведската икономика през 2012, при средно 9.8% за еврозоната и 7.2% за САЩ, според Банката за международен сетълмент. Много шведи вярват, че и така цифрата е твърде висока.

„Ние можем и трябва да сме първото безпарично общество в света“, коментира Бьорн Улвеус, бившият член на АББА.

Situation Stockholm, което струва 50 крони (8 долара) и чийто теми включват статии за живота на шведските знаменитости, като поп звездата Робин и актрисата Нооми Рапас, вече може да бъде купено с услуги за текстови съобщения.

А като снабдява уличните си продавачи с карточетци на шведската компания за мобилни разплащания iZettle AB, списанието търси начин да ускори растежа си.

„Много позитивно“

„Това ще улесни продажбата на вестника и смятам, че до известна степен ще промени и имиджа на нашите продавачи, в очите на много хора“, казва Столт. Продавачите запазват 50% от всяко продадено списание.

Отзвукът и сред купувачите и сред продавачите засега е много позитивен, разказва тя.

Засега само пет от 350-те улични продавачи на Situation Stockholm изолзват устройствата, но издателството планира да оборудва още от тях, след като пробното използване на четците увеличи продажбите.

„Досега, всички казваха, че нямат пари, или че не могат да платят от телефона си, защото е служебен. Сега не могат да се измъкнат“, казва продавачът Щефан Викберг, с усмивка, докато чака пред един от изходите на стокхолмското метро.

„Приемам карти, смс плащания, кеш, а могат да платят и в евро и долари“, обяснява той.

Викберг, който работи за Situation Stockholm от 1999, прогнозира, че продажбите може да скочат с поне 20%, при евентуално допълнително разпространение на програмата с четците.

Money, Money, Money

Някои шведски вериги вече направиха кеша анахронизъм, включително веригата за завивки и постелки Kungsaengen, веригата за мобилни телефони 3 и телефонната компания TeliaSonera AB.

Картите, също така, са единствената форма на разплащане в музея на АББА, в който Улвеус е съинвеститор.

Под 1% от посетителите в музея нямат някакъв вид карта, когато влизат, коментираше в статия от 22 октомври за Dagens Industri Улвеус.

Композиторът, който написа и изпя с АББА парчето “Money, Money, Money”, казва, че е живял година без нито една монета или банкнота и сочи, че единственото неудобство, което е открил е, че ти трябва монетка за да си вземеш количка в супермаркета.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »