Китай вече е двигател на търговията с диаманти на Антверп

11 септември 2013 - 11:15 |   Прочетена (1228) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Очерк на Чайна Дейли

Офисът на Чу Сяо е на 50 метра от централната ЖП гара на Антверп. През прозореца си, пекинецът може да види тълпи от хора, от всеки ъгъл на света, които идват или напускат града ежедневно.

Гледката през прозореца не се е променила много за последния век, като изключим факта, че преди три години я е наблюдавал дотогавашният собственик – евреин, който сега е заменен от китаец.

Всяка сутрин, много евреи, в традиционните им ортодоксални одежди, се събират на околните улици, за да търгуват диаманти, както са го правили стотици години. Когато 30-годишният Чу решил да напусне работата си във фирма за диаманти в Шънджън преди три години, той предприел най-дръзкия възможен ход, като стартирал собствен бизнес в Антверп.

Белгийският град е най-големият световен център за търговия с диаманти. Предвид огромния му дял в световната търговия, да кажеш, че скъпоценните камъни са лицето на града, никак няма да бъде преувеличение.

През миналото десетилетие, на двете улици за търговия на едро с диаманти и на четирите борси, които са най-голямата концентрация на диамантени борси в света, все повече индийци и китайци се появяват до традиционните дилъри-евреи.

Виждайки потенциалното търсене на китайския пазар, Чу осъзнал, че трябва да отиде в града, където стават повечето сделки с диаманти. Но стартирането на бизнес в Антверп се оказало по-трудно от очакваното. Когато дошъл, почти всички търговци на едро с диаманти били индийци или евреи.

Диамантите и Антверп са преплетени от над 550 години, а през цялото това време еврейската общност доминира тази търговия.

В момента, индийски компании държат около 60% от глобалната търговия с шлифовани диаманти. Всяка сутрин, когато четирите борси отворят, тясната уличка, където работи Чу, внезапно се изпълва с хора. Всеки се познава с всеки. Сделки за милиони стават с едно ръкостискане или поздрав. На тази улица, доверието е всичко.

Сред тези търговци, се вижда интригуващ асортимент от всякакви бизнес типажи: традиционно облечени евреи, оглеждащи се внимателно и много индийци с куфарчета, които говорят по телефона, с техния шумен английски с тежък акцент.

Няма разлика с която и да е оживена търговска улица по света, освен по това, че много от бизнесмените носят малки книжни пакети в джобовете си или куфарчетата.

Тези малки, сгънати правоъгълници от бяла или розова хартия са толкова тънки и леки, че бихте казали, че в тях няма нищо. След като ги отворите, обаче, ще видите блясъка на диаманти, който няма как да объркате.

Чу се изсмя, като видя изненаданото ми лице, пише авторът на статията: „Малко сте иненадан да видите такова съкровище, завито така грубо, нали? Държите 100 000 долара“, усмихва се той.

Според индустриалната фондация AWDC, всяка година по света се добиват по около 130 милиона карата диаманти. От тях, 84% от необработените и 50% от шлифованите, минават през Антверп.

Диамантите съставляват 5% от износа на Белгия и 15% от износа на страната извън ЕС, което ги прави най-важният глобален експортен продукт за държавата.

Сред пазарите извън Европа, най-голямата дестинация за търговия с диаманти е Китай, която стана новият двигател за търсенето към стария град на Антверп.

„В началото, не ми обръщаха никакво внимание на борсата“, казва Чу – „Сега всеки ден ме поздравяват с: „Здравей, китайски младежо, ти пак си тук“.

Според AWDC, общата годишна стойност на търгуваните нешлифовани диаманти е 9 милиарда долара. Те се инкрустират в бижута на обща стойност от 50 милиарда долара.

Фондацията прогнозира, че глобалното предлагане ще падне, като ще изостане от темпа на растеж на търсенето, което се оглавява от Китай, Индия и САЩ.

„В идните 10 години предлагането и търсенето ще нарастват при темпове от съответно 2% и 5.1%“.

Нарастващата средна класа в Китай е променила и Антверп и нейната диамантена индустрия през последното десетилетие. В Китай, повечето купувачи не осъзнават, че практически всеки диамант от бижутата им е минал през белгийския град.

Преди две години, Китай стана експортна дестинация №1 за шлифованите диаманти на Антверп, като изпревари САЩ, коментира Ари Епщайн, директор на AWDC. Проучването на фондацията посочва, че Китай ще има дял от 29% в ръста в търсенето на нешлифовани диаманти до 2023, благодарение на това, че средната класа става все по-голяма, а населението от селата се мести в градовете.

„Настоящите прогнози сочат, че средната класа ще се утрои като размер до 2023, а търсенето на нешлифовани диаманти ще нарасне повече от двойно, до 5 милиарда долара, до въпросната година“, сочи Епщайн.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »