Най-продаваната напитка в света тепърва започва пробива си към САЩ

19 август 2013 - 12:14 |   Прочетена (2804) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Белият гръм. Течно бръснарско ножче. Китайската огнена вода.

Това са само част от имената с които е описвано байцзю, най-популярното алкохолно питие, за което вероятно не сте чували.

Прозрачната, изключително силна напитка обикновено се сервира на банкети из цял Китай, придружавана от викове „канпей“, или „на екс“, в скоростни, причиняващи спазми шотове.

Байцзю е далеч най-продаваната алкохолна напитка в света, като продажбите през 2012 година са били на стойност 92.4 милиарда долара, по данни на International Wine and Spirit Research group.

Това е с много над втората най-популярна напитка, водката, при която продажбите са в размер от 48.9 милиарда долара. Въпреки това, питието е трудно откриваемо по рафтовете в САЩ, пише CNBC.

Това скоро може да се промени. Базираният в Лондон гигант при алколните напитки Diageo, който придоби контролен дял във водещата байцзю марка в Китай Shui Jing Fang миналата година, получи разрешение от китайското правителство да купи останалите акции от китайския си партньор, и се опитва да пробие, с произвеждащата се от просо сорго напитка, на щатския пазар.

В същото време, по-малки дистилатори, като Byejoe Spirits USA в Хюстън и Vinn Distillery в Портланд, Орегон, също опитват да пробият в щатите, с тяхна версия на напитката.

Diageo започва с безмитните магазини по летищата и се цели в китайските туристи, преди да се насочи към некитайските купувачи, извън туристическите зони, казва говорителката на компанията Камил Дор.

Тя добавя, че въпреки, че байцзю пазарът в САЩ е в ранна фаза на развитие, Diageo вижда възможност да се възползва както от търсенето от китайската диаспора, така и от американците търсещи нови преживявания.

Според Diageo, 10 процента от продажбите на Shui Jing Fang се правят извън Китай, а марката вече се продава на над 40 летища по света. Дор коментира, че липсата на традиционен алкохол за американците, който да върви с китайската кухня, също е страхотна възможност.

„Сакето стана традиционно за американците, хапващи японска кухня, а текилата при мексиканската. Китайската кухня досега нямаше тази естествена добавка. Виждаме страхотна възможност за промяна на това“, казва Дор.

Мат Тръш, изпълнителен директор на Byejoe Spirits, е съгласен с това мнение: „Отивате в бар и виждате мексиканска текила, руска водка, японско саке, британски скоч и се чудите – къде е китайското байцзю“, казва Тръш.

Според него досега байцзю не е пробило в САЩ, заради високото си алкохолно съдържание.

То е традиционно между 50 и 65 градуса, при 40 при водката. Традицията да се пие байцзюто на екс също е фактор, смята той.

За да се промени това, той казва, че е формулирал собствен байцзю подход, който да предложи на американските почитатели на алкохола. Тръш обяснява, че внася байцзю от китайски партньори, след това го филтрира в САЩ, така че да намали алкохолното съдържание, до 40-градусово, ниво, което според него прави напитката идеална съставка за коктейли.

Байджоу, както е нарекъл продукта той, се продава в Тексас и Флорида, като до края на 2013 компанията му планира да разшири продажбите си и към Калифорния. Тръш се оплаква, че компанията му е дискриминирана при дистрибуцията, което го принуждава да продава на модерни хотели и барове в градове като Маями, в опит да създаде реноме на питието.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »