Корейците инвестират рекордни капитали зад граница

16 август 2013 - 12:09 |   Прочетена (897) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Нетният отлив на капитали от четвъртата по големина азиатска икономика, южнокорейската, се очаква да достигне рекордни измерения през тази година, като виновниците за това не са „обичайните заподозрени“.

Този път корейските граждани, а не чужденците, са тези, които изнасят парите извън страната, предвид факта, че огромният излишък по текущата сметка кара корейците да диверсифицират и да купуват активи зад граница, сочи японската инвестиционна банка Nomura.

За първото полугодие нетното изтичане на капитали от страната бе в размер от 31 милиарда долара, а ако продължи при този темп, изтичането ще задмине рекордните 43 милиарда долара от 2008, по време на глобалната финансова криза, коментира Юн Сун Куон, икономист на Nomura.

 "Има ярък контраст между сега и тогава. През 2008 година чуждестранните инвеститори разпродаваха корейски акции и облигации. Нетното изтичане на капитали от чужденци през 2008 година, бе в размер от 32 милиарда през 2008. Сега, всъщност, нетните потоци от чужди инвеститори са положителни, като са при годишен темп от 11 милиарда долара“ – казва Куон.

Всъщност причината е масивното изтичане на корейски капитали.

„Очакваме Корея да увеличи задграничните си инвестиции, благодарение на подкрепата на излишъка по текущата сметка“ – коментира Куон, добавяйки, че с увеличаването на спестяванията в страната, инвеститорите търсят по-високи доходности другаде.

Сезонно изгладените данни за излишъка по текущата сметка показаха рекордна стойност от 7.82 милиарда долара през май, но паднаха до 4.79 милиарда през юни.

Въпреки това, през юни, корейците бяха световен купувач №1 на търговски имоти, с инвестиции за 5 милиарда долара за първите пет месеца на година, огромен ръст спрямо цифрите за 2012, по данни на консултанта Jones Lang LaSalle.

Инвестициите на най-големите експортни компании на страната зад граница, в опит да подобрят пазарните си позиции в чужбина, също значително нарастват, отчита Куон.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »