Разплитането на офертата за български пенсионен фонд

05 август 2013 - 08:11 |   Прочетена (1225) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Британската компания United Capital, която се договори миналия месец да придобие почти пълен контрол над "Доверие" - най-големият частен пенсионен фонд в България, не се търгува на борсата, няма интернет сайт или телефонен номер.

Офисът й е регистриран в къща в град Грейс в Есекс, в която живее Таня Пазарчик, работеща за Insolution Service, агенция, помагаща на хората да създадат компании. Тя използва адреса за няколко от своите клиенти (справка в интернет показва поне 76 фирми на същия адрес на "Кент Роуд" - бел.ред.) . Пазарчик обяснява, че препраща имейлите до "Юнайтид" към адрес в Австрия, но че иначе знае твърде малко за фирмата, разказва агенция Ройтерс, цитирана от Дневник.бг.

Отчет на United Capital от октомври показва, че компанията разполага с 14 (четиринайсет) британски лири в брой и не извършва дейност. Цената за поемането на контрола над "Доверие" не е обявявана официално. На 15 юли продавачът "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group AG) съобщи единствено, че се е договорила да продаде своя дял от 92.58% от Пенсионна застрахователна компания "Доверие" на United Capital PLC. Тези разминавания повдигат въпроси в България относно намеренията на United Capital за "Доверие", която с управлявани почти 1.8 милиарда лева и над 1.25 милиона вносители е важен осигурител на пенсии за най-бедната страна в ЕС.

Във Великобритания активисти, привлечени от противоречията, подновиха призивите си за по-строги правила за прозрачност.

Преглед на документите от страна на Ройтер" и разговори във Верикобритания, Австрия, България, Русия и Хонконг проследиха собствеността на United Capital до поредица от юридически лица. (...)

Говорител на Vienna Insurance Group казва, че са прегледали всички оферти, отправени от различни кандидати, и след оценката им са съставили кратък списък. "От там нататък окончателното решение е на United Capital", казва говорителят. Той не отговори на въпроса какво са знаели във Vienna Insurance за United Capital.

В съобщение по електронната поща от 26 юли от United Capital заявяват, че са базирана във Великобритания "холдингова структура" за финансови услуги, която, заедно с партньорските си дружества, управлява над 2 млрд. евро и има "участие" в застрахователни компании, фондове за имоти, банки и индустриални активи в ЕС, САЩ и Русия.

"Няма абсолютно нищо необичайно в това придобиване, нито в процеса за избор на купувач (от независимо юридическо лице)", коментира в телефонно интервю базираният в САЩ адвокат Дебра Стърман, президент на United Capital. Ние сме напълно нормална регистрирана във Великобритания холдингова компания за финансови услуги". Запитана за тревогите около сделката в България, тя отговори: "Не ми пука, ако някои хора имат проблем с това".

Предварителната проверка

Според британските регулаторни регистри, United Capital e учредена през 2007 г. от британското дружество Fletcher Kennedy, чиято дейност е учредяване на офшорни компании. На интернет страницата на Fletcher Kennedy се посочва, че дружеството може да учредява компании в офшорни центрове като Белиз, Британските Вирджински острови, Гибралтар и Сейшелите. Посочено е още, че учредяването на компания във Великобритания става за три часа и срещу такса от 208 паунда.

"Няма нужда да си британски гражданин или да имаш право на престой във Великобритания, за да работиш за британска компания", се заявява на сайта на компанията. "Тази компания трябва да има регистриран в Обединеното кралство офис, който е и официалният й адрес. Не е задължително това да е търговският й адрес, а компанията не е длъжна да поддържа присъствие на споменатия адрес. Ние ще ви предоставим адрес, за да го използвате като регистриран офис."

Директорът Чарлз Флетчър посочва, че компанията е била инструктирана да учреди United Capital от човек, чието име отказва да посочи, и че "сложната структура, за която говорите, се появи доста след като приключи краткотрайното ни участие в компанията". Той допълва, че "през 2007г. нямаше изискване учредяващият агент да извършва т.нар. дю дилиджънс. В този смисъл ние щяхме да се сдобием с документите за самоличност на този, който ни инструктира. С проблема за компаниите, при които има разминаване между регистрирания офис и търговския им адрес, трябва да се занимаят депутатите".

Скоро след като е основана United Capital, Fletcher Kennedy се оттегля от директорската позиция и като представляващ компанията, казва Чарлз Флечър. По думите му по това време е било нормална практика основаващият агент да действа като първи директор и после да се оттегли.

Отчетът за финансовата година, приключваща през май 2012 г., който е публикуван през октомври, показва, че компанията има почти 2.9 млн. паунда средства в брой. Ревизиран отчет, публикуван по-късно същия месец, сочи, че средствата в брой са 14 паунда. И двата документа показват, че компанията не развива активна дейност.

Български политици и осигурени в "Доверие" искат повече информация за собствениците на United Capital. В изявлението си от 26 юли от United Capital посочват като един от основните си инвеститори руския банкер Сергей Мастюгин. Президентът на United Capital – Стърман, коментира за "Ройтерс", че делът на Мастюгин в базираната в Хонконг Asia Trade Management, в която руснакът е основен акционер, е близо 50%. От United Capital посочват на 26 юли още, че базираната в Лондон LJ Capital - звено за търговско банкиране на частната LJ Group, е увеличила акционерното си участие в компанията, като по думите на Стърман делът е близо 50%. От LJ Capital отказват коментар.

На базата на документацията, подадена пред регулаторите в Хонконг, остават неясни бизнес дейността и акционерите на Asia Trade Management. Неин представител отказва да коментира, но говорителка на "Инвестбанк" - руската банка, в която Мастюгин има дял от 18.3% и в която той участва в Надзорния съвет, обеща да отговори, но не го стори.

"Съответните хора"

Отчет, подаден пред регулатори във Великобритания, показва, че United Capital има четирима директори. Трима - Слободан Ристич, Гюнтер Рор и д-р Хайнц Русвурм - живеят във Виена и околностите. Четвъртият директор е Стърман. Рор е директор от 2007г. Ристич, Русвурм и Стърман са назначени на 11 юли тази година, показват документите - 4 дни преди Vienna Insurance Group да обяви, че ще продаде на United дела си в българския фонд .

Рор, който се представя като ръководител на фирма за ИТ и корпоративни консултации, казва, че ще предаде въпросите от "Ройтерс" на "съответните хора". С Русвурм, вписан като данъчен счетоводител, засега не може да се установи връзка. Няма контакт и с Ристич.

Пламен Димитров, ръководител на най-големия профсъюз в България, контролиращ 1% от "Доверие", казва, че синдикатът иска да научи повече за United Capital. "Фондът няколко пъти е сменял мажоритарния си собственик, но купувачите винаги са били известни компании, а сега излиза тази (United Capital) и никой нищо не е чувал за нея", казва той.

Сред предишните мажоритарни собственици са Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), германската Deutsche Bank и холандската Kardan Financial Services Group. От Deutsche Bank и Kardan отказаха коментари за тази публикация. От ЕБВР още не са отговорили на искането за коментар.

Даниела Петкова, ръководителят на Управителния съвет на "Доверие", казва, че несигурността за бъдещия собственик нанася щети на фонда: "В момента не знам коя е вярната стойност на компанията, тъй като заради неяснотата много хора вече подадоха декларации за смяна на пенсионния си фонд. Говорим за хиляди".

Събранието на акционерите на "Доверие", на което присъства Стърман, не получи никаква нова информация да купувача, казва Димитров. Следващото събрание е насрочено за 20 август.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »