Испанските медицински сестри кандидатстват за болногледачки в Холандия

27 юни 2013 - 12:42 |   Прочетена (3003) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Фирмата за подбор на медицински сестри Roca-BHR привлякла автобиографиите на 800 кандидатки в Испания миналата година, след като пуснала оферта за гарантирани места в Холандия за гледачи за възрастни, за сестри които били склонни да преминат през интензивен курс на холандски, разказва Ройтерс.

От 20-те сестри приети по програмата, финансирана от холандски компании, които се нуждаят от сестрите, 11 приключили успешно седеммесечната подготовка и тестовете в Севиля и отлетели за Хага, където започват работа през юли.

С пълни квалификации за медицински сестри, те са свръхквалифицирани за позицията на гледачки. Но предвид факта, че 18 000 медицински сестри са без работа в Испания, компромисът си заслужава.

Наемането на персонал в испанската здравна система е замразено и е почти нулево в частните клиники и болници, предвид драстичните съкращения в публичния бюджет.

Около 1000 напълно квалифицирани сестри никога не са работили по специалността си, по данни на профсъюза на сестрите в Испания, Satse.

„Много, много трудно е да си намериш работа в Испания“, казва 25-годишната Мария Анхелес Луке, една от групата от 10 жени и 1 мъж, които ще работят в Холандия за 1784 евро месечно.

Мария Хосе Марин, която се присъединила заедно с близначката си Мария Тереза към подготвителната група, казва, че когато са влезли в училището за медицински сестри преди седем години, повечето завършващи си намирали работа още през лятото, в което се дипломирали.

„Но ситуацията ставаше все по-лоша и по-лоша. Не съм си представяла, че нещата ще стигнат до тук“, коментира 23-годишната медицинска сестра пред Ройтерс.

Двете близначки търсят работа откакто са завършили през 2011.

Фотограф на Ройтерс придружавал една седмица момичетата, които заменили стаята, която споделяли в жилището на родителите им с общежитие в Хага.

За двете момичета, от семейство с осем деца от Парадас, на 50 км от Севиля, това било първо посещение в Холандия.

„Това е поне възможност да правим нещо. За добро или за лошо е възможност“, казва Мария Хосе.

Шансът, който тези млади момичета са използвали е решение, което ползват много млади европейци, които се опитват да се справят с рецесията и безработицата – да се придвижат там, където са работните места, често подпомагани от бъдещите работодатели, като в случая, а понякога и от ЕС.

Испания, която е в една от най-тежките ситуации и където повече от половината жители на възраст 16-24 са без работа, е сред тези, които призовават Европа да разпредели 6-те милиарда евро, предвидени за борба с младежката безработица.

Европейската комисия подкрепи идеята парите да се изхарчат през следващите 2 години, а не през идните 7.

Сред предложенията й, които европейските лидери ще разгледат на срещата на върха на 27 и 28 юни, е да се дадат пари в помощ на намирането на работа от младите хора и да се стимулират работодателите да взимат на работа млади служители и да се обучават при старта на работата им.

Безработицата при младите струва на ЕС 150 милиарда евро годишно, или 1.2% от БВП на съюза, изчислява комисията. Загубата на продуктивността и обезщетенията за безработица излизат много по-скъпо от програмите за обучение.

Изобилие от предлагане в Испания, суша в Холандия

Преди само пет години е имало пълна заетост за медицинските сестри в Испания, а завършващите веднага са намирали работа, особно през лятото, когато старите сестри са в отпуск, коментира говорител на Satse.

Сега, когато медицинска сестра излезе в отпуск, другите поемат двойни смени, казва той. Satse наскоро е идентифицирал 4000 свободни работни места в Европа и е излязъл с практически наръчник, за да помогне на членовете на профсъюза да си намерят работа зад граница.

И докато в Испания има свръхпредлагане на сестри, то Холандия има обратния проблем, особено що се касае до намирането на работа за по-нискоквалифицирани позиции, като гледачи или здравни асистенти, които да се грижат за възрастните.

Това се случва въпреки факта, че Холандия има 10 медицински сестри на 1000 души, при малко под 5 на 1000 за Испания, по данни на Евростат.

Когато се включи целият персонал, включително болногледачите, съотношението в Холандия продължава да е двойно над испанското, при 21.4 на 1000 души, срещу 10 на 1000.

„Много е трудно в големите градове на Холандия да откриеш достатъчно сестри, които да имат нужната квалификация“, казва Тео Стофелс, мениджър на частната здравна група Respect Zorggroep Scheveningen.

"Днес, когато сестрите завършат училището, те предпочитат да работят в болница. По-интересно е, по-вълнуващо, докато грижата за възрастните хора е различен тип работа“.

Компанията на Стофелс ще наеме испанските сестри, обучени от Roca-BHR, за работа в хосписи и домове в и около Швенинген, курортно градче близо до Хага.

Олоф Кренен, директорът в Испания на Roca-BHR, е наемал сестри от Латвия, Полша и България за работа в Холандия за компании, които плащат на агенцията му такса за езиковото им обучение.

Сестрите от Испания са първата група от иберийската държава.

Мария Хосе и сестра й са прекарвали по три часа на ден в клас по холандски в Севиля и до девет часа допълнително в практикуването на разговорния им холандски на компютърна програма.

Те не плащат за курсовете, но трябва да са напълно ангажирани да изпълняват програмата и да не работят другаде и да са готови да плащат наема си в Холандия.

Кренен казва, че обучението е фокусирано върху езика и културата и че подбраните сестри са такива, чийто семейства подкрепят излизането им в чужбина, за да бъде намален рискът да изоставят новата си работа.

След две години работа в Холандия, те ще могат да кандидатстват за по-висококвалифицирани и платени места.

В имейл кореспонденция от Хага, Мария Тереза казва, че най-разочароващото нещо през първите няколко седмица в новата страна е свикването с графика на ранно лягане и ранно ставане.

Но отчита, че холандските колеги са й помогнали много, като са винаги склонни да се притекат на помощ и да отговарят на въпроси.

„Те всички ме окуражават и постоянно ми казват: 'maakt niet uit, komt goed,' което означава, „не се притеснявай, всичко ще се оправи“. Отношението им ме изненадва и ми помага“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »